In het noordoosten van Grenspark Kempen-Broek ligt De Krang, een natuurgebied in de buurt van Swartbroek. Door het gebied stromen diverse beken zoals Leukerbeek, Tungelroyse Beek, Noodbeek, Leegbroek en Dijkerpeel.

Download hier de route

De wandelroute is erg goed bereikbaar per openbaar vervoer, vanaf bushalte Kerk (Swartbroek) kun je de wandeling van ongeveer 12 km starten.
Wat typisch voor deze route is, is ook typisch voor Kempen-Broek. Het zijn veelal kleine natuurgebieden waar tussen nog veel weilanden en akkers liggen. Je loopt dan ook vanaf Swartbroek tussen de weilanden en akkers naar de Leukerbeek en Tungelroyse Beek. In de verte kun je de molen in Swartbroek zien liggen.
IMG_0378 IMG_0388
Onderweg steek je diverse malen de beek over en loop je over een vlonderpad door een moerasgebied.
IMG_0397 IMG_0400
De Tungelroyse beek was vroeger sterk vervuild door de zinkfabriek in Budel, maar zover je kan zien lijkt de beek nu niet meer vervuild te zijn. Bij de Tungelroyse beek kom je ook de Ellerschans tegen. Hierin kon men zich beschermen ten tijde van Tachtigjarige Oorlog.
IMG_0407 IMG_0410
Tijdens de wandeling kwamen er duizenden houtduiven overgevlogen. Precies op die dag was namelijk de massale vogeltrek van houtduiven bezig!
IMG_0490 IMG_0504
Een groep die ik in zijn geheel op de foto kreeg zaten maar liefst 3500 houtduiven! En zo kwamen er wel 5 groepen overgevlogen!
Onderweg kom je natuurlijk ook allerlei paddenstoelen tegen zoals de geschubde inktzwam, vliegenzwam, kleverig koraalzwammetje en grote parasolzwam.
IMG_0476 IMG_0516 IMG_0518
IMG_0511
IMG_0513
Op het punt waar de Noodbeek, Dijkerpeel en Leukerbeek elkaar ’tegenkomen’ kun je via een vlonderpad bij een vogelkijkhut komen.
IMG_0525 IMG_0527
Na dit moerasgebied zie je in de verte de kerk van Swartbroek weer liggen.
IMG_0534
Door de massale vogeltrek van de houtduiven was het een erg geslaagde wandeling. De vele verharde wegen en weilanden en akkers maken de route wat minder aantrekkelijk.
De vlonderpaden liggen er niet al te best bij, daarnaast zijn ze soms erg glad, kijk dus goed uit! Ondanks de weiland en akkers, is er zelfs in het najaar veel leuks te zien!

Categorieën: NatuurWandelen