Ingeklemd tussen Brunssum, Heerlen en Landgraaf ligt de Brunssummerheide. De Brunssummerheide is een van de hoogst gelegen heide gebieden in Nederland, met maximale hoogtes van 120 meter boven NAP.
De wandeling van 16 km over de Brunssummerheide is erg goed bereikbaar per openbaar vervoer. Bushalte Schaapskooiweg of Anjelierstraat/Gaardstraat zijn dichtbij het bezoekerscentrum gelegen.


Download hier de route
IMG_1074_stitch
Na het verlaten van de bushalte loop je richting Brunssummerheide en al snel heb je een uitzicht op de Heksenberg en in de verte Heerlen. Kijk niet raar op van loslopende honden want er zijn enkele losloopgebieden op de Brunssummerheide.
IMG_1087-2 IMG_1102-2
In het najaar en winter hoor je weer volop geroffel en geklop in de bossen. Oftewel de grote bonte specht die je hoort.
Wanneer je niet te abrupt stil gaat staan bij een boom waar je een specht bezig hoort, dan kun je vaak nog minutenlang zien hoe deze vogel met flinke kracht zijn snavel tegen een boom aanslaat.
IMG_1115-2
Dat je in Zuid-Limburg bent is goed te zien aan de heuvelachtige heidevelden en ook flinke klimmetjes omhoog of best stijl omlaag.
Zo sta je boven op een heuvel en de andere keer loop je onder aan de voet van de heuvel.
IMG_1127_stitch-2
Dat je nog steeds volop libellen kan vinden werd duidelijk net voor de bron van de Roode Beek.
Hier zaten ruim 10 libellen op het pad of in de lucht.
IMG_1202-2 IMG_1239-2
Laatst liep ik de Rode Beek wandeling, een andere Roode Beek, namelijk in Midden-Limburg.
IMG_1251-2
Na de Roode Beek heb je een prachtig uitzicht en met de laagstaande zon rond 15:00 uur, lijkt het net een zomeravond.
IMG_1271-2
Na dit mooie uitzicht loop even later weer richting de bushalte.
Het is was een verrassend mooi gebied! Het mooie weer, de afwisseling tussen bos en heide, heuvelachtig gebied, water en maar een klein stukje over een verhard fietspad maken dit een erg mooie wandeling waarbij je 16 kilometer alleen maar natuur ziet!
IMG_1208-2
Enig minpuntje zijn de hoogspanningsmasten die door het gebied lopen. Dan merk je dat natuur toch nooit echt los kan staan van de bewoonde wereld.

Categorieën: NatuurWandelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De captcha is niet meer geldig, herlaad de captcha!

Gerelateerde artikelen

Natuur

Moerputten

Een van de bewoners van dit gebied heeft een rol in de film ‘Holland, natuur in de delta’ gespeeld, namelijk het pimpernelblauwtje. Het pimpernelblauwtje vliegt pas van eind juni tot en met augustus, maar gelukkig Lees verder…

Buitenland

Teverener Heide

Net over de grens bij Brunssum ligt in Duitsland de Teverener Heide. Dit gebied grenst aan de Brunsummerheide, maar is een stuk vlakker en waarschijnlijk kom je hier ook een stuk minder wandelaars tegen! De Lees verder…

Natuur

Dommel en Malpiebossen

Na een ietwat tegenvallende wandeling langs de Dommel en Essche Stroom toch maar een nieuwe poging ondernomen. Dit maal langs de Dommel ten zuiden van Borkel en een ronde door de bossen ten noorden van Lees verder…