Van Gennep in het noorden tot aan Arcen in het zuiden loopt Nationaal Park De Maasduinen, een natuurgebied met de langste rivierduingordel van Nederland.

Download hier de route

De Hamert is een onderdeel van het Nationaal Park De Maasduinen en ligt in de gemeente Bergen bij Wellerlooi.
Vanaf de Rijksweg Zuid loop je richting de Maas en even later loop je door de uiterwaarden tussen de runderen.
IMG_1328 IMG_1329
Dat er in de Maas grote vissen zwemmen werd meteen duidelijk na het zien van een geraamte van meer dan 30 cm lang!
IMG_1337 IMG_1343
Na de uiterwaarden loop je verder langs weilanden en een bos. De bloeiende goudsbloem viel al van ruime afstand op met de fel geel gekleurde bloemen.
IMG_1348 IMG_1351
In het bos loop je via heuvelachtige paadjes naar de N271 om over te steken richting de Hamert.
IMG_1352
Je hebt meteen een weids uitzicht over de rivierduinen die ontstaan zijn toen hier vroeger in dit gebied de Rijn stroomde.
IMG_1357 IMG_1371_stitch
Op diverse plekken kom je uitwerpselen tegen van schapen die in dit gebied grazen. Opvallend daarbij zijn de kuiltjes in de grond en hoopjes zand bij dit kuiltje. Het kuiltje is namelijk gegraven door een mestkever. De Mestkever neemt wat mest mee het kuiltje in en legt er een eitje bij.
IMG_1361 IMG_1403
Vanaf een heuveltje heb je een erg mooi uitzicht over het Pikmeeuwenwater en ook richting de Duitse grens, die hier maar enkele kilometers vandaan ligt.
IMG_1381 IMG_1384
Bij het Westermeerven heb je een kijkhut waar je in alle rust vogels kan spotten.
IMG_1395
Buiten de omheining van de Hamert lijken er wilde zwijnen te zitten, want de grond is hier enorm omgewoeld, maar ook pootafdrukken wijzen op wilde zwijnen.
IMG_1405 IMG_1406

Dat er ook veel reeën in het gebied zitten, is ook goed te zien aan de grote aantallen pootafdrukken. Zoals van een achterpoot.
IMG_1408
Je loopt weer even door het omheinde gebied en tussen de heidestruiken staan er diverse heideknotszwammen.
IMG_1411 IMG_1415
Vanaf de Dikkenberg kun je heel wat kilometers ver weg kijken en het hele gebied aanschouwen!
IMG_1422
Je loopt nu via de gemeentebossen richting de Maas. Aan het geluid kun je al in de verte horen waar de Maas is. Want er zitten op de akkers en weilanden grote aantallen ganzen.
IMG_1434 IMG_1441
Na 16 kilometer kom je weer uit bij de Rijksweg Zuid in Wellerlooi. Een wandeling met uiterwaarden, bossen en heidegebieden. Maar ook een heuvelachtig gebied maakt dit een zeer afwisselende en mooie wandeling waarbij je helemaal niet merkt dat je 16 kilometer gelopen hebt!
Zelfs op een grauwe dag in november waarop het niet warmer werd dan 4° Celsius!

Categorieën: NatuurWandelen