Tijdens oud op nieuw worden er steeds meer wensballonnen opgelaten. Het lijkt een vrij onschuldig iets.

Een ballon gemaakt van een soort papier dat lijkt op crêpepapier en onderaan zit een aanmaakblokje, aansteken, even wachten en de ballon stijgt op en je ziet een vlammetje door de lucht zweven.

Snel doe je je wens en je kijkt de wensballon na tot de ballon uit het zicht verdwenen is.

Maar.. wanneer het blokje opgebrand is, zal de ballon uit de lucht op de grond vallen. Nu is ‘maar’ 8% van Nederland stedelijk gebied, dat maakt de kans erg groot dat een wensballon na het oplaten in de natuur terecht komt. Volgens mij heeft niemand dat gewenst tijdens het oplaten van de wensballon.

IMG_1622

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft regels opgesteld met betrekking tot het oplaten van wensballonnen. De regels moeten verplicht op de verpakking van de wensballonnen staan, maar de regels zelf zijn vrijblijvend. Zo is er een regel dat je niet bij windkracht 3 of hoger een wensballon mag oplaten. Oftewel tijdens oud en nieuw mochten er op veel plaatsen geen wensballonnen opgelaten worden.  Daarnaast mag je binnen een straal van 15 kilometer van een (zweef)vliegveld geen wensballonnen oplaten.

vliegvelden

Zoals je op het kaartje kan zien, zouden er in Eindhoven en Tilburg helemaal geen wensballonnen opgelaten mogen worden. Maar doordat het vrijblijvende regels zijn, stellen ze niks voor!

Ook al zouden ze biologisch afbreekbare ballonnen maken (waarbij ze toch een ruime tijd in de natuur liggen te vergaan), dan blijven het ongeleide projectielen. Want je weet niet waar de wensballon met het vuurtje terecht komt.

Mijn wens is dan ook dat je even je ogen sluit, je wens doet en er het beste van maakt zodat je wens uitkomt! Dan hoef je voor je wens geen wensballon op te laten en is mijn wens uitgekomen!


1 Comment

Rob Alberts · 4 januari 2015 op 21:05

Instemmende groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De captcha is niet meer geldig, herlaad de captcha!

Gerelateerde artikelen

Natuur

Moerputten

Een van de bewoners van dit gebied heeft een rol in de film ‘Holland, natuur in de delta’ gespeeld, namelijk het pimpernelblauwtje. Het pimpernelblauwtje vliegt pas van eind juni tot en met augustus, maar gelukkig Lees verder…

Buitenland

Teverener Heide

Net over de grens bij Brunssum ligt in Duitsland de Teverener Heide. Dit gebied grenst aan de Brunsummerheide, maar is een stuk vlakker en waarschijnlijk kom je hier ook een stuk minder wandelaars tegen! De Lees verder…

Natuur

Dommel en Malpiebossen

Na een ietwat tegenvallende wandeling langs de Dommel en Essche Stroom toch maar een nieuwe poging ondernomen. Dit maal langs de Dommel ten zuiden van Borkel en een ronde door de bossen ten noorden van Lees verder…