Ongeveer 5 vijf kilometer ten zuidoosten van Venlo stroomt de Nette, een rivier die ongeveer 28 kilometer lang is. In het stroomgebied van de Nette liggen allerlei ‘Seen’, oftewel meren zoals de Wittsee en Ferkensbruch.

Download hier de route

Vanaf de parkeerplaats bij de Wittsee start een 11 kilometer lange wandeling, waarbij je onderweg parallel aan de Nette loopt, maar ook langs de diverse ‘Seen’ wandelt.
IMG_2049 IMG_2052
Aan de kade van de Wittsee lagen enkele rode rivierkreeften zonder staart. Deze exoot komt oorspronkelijk voor in de Verenigde Staten en Mexico, maar jammer genoeg komt deze soort nu ook steeds meer voor in Europa. De rode rivierkreeft kan namelijk drager zijn van de kreeftenpest en hierdoor is de Europese rivierkreeft in grote delen van Europa uitgestorven.
IMG_2046 IMG_2048
Bij het verlaten van de Wittsee zat er tussen het struikgewas een muis, ondanks zijn snelheid heb ik hem toch nog vast weten te leggen.
IMG_2069 IMG_2069-2
Over sprookjesachtige paden en tussen akkers en weilanden loop je naar de oude spoorlijn Kaldenkirchen – Kempen.
Op de weilanden stonden geen koeien te grazen, maar foeragerende blauwe reigers en een zilverreiger.
IMG_2080 IMG_2096
De spoorlijn was actief van 1867 tot 1982. Nu 23 jaar later kom je nog steeds resten van deze spoorlijn tegen. Wanneer je zelf op bijvoorbeeld Google Maps kijkt, kun je nog goed zien waar de spoorlijn liep.

IMG_2100
In de buurt van de Ferkensbruch loop je parallel aan de Nette en kom je onderweg ook de redelijk recent aangelegde vistrap tegen.
stitch_small
Via zandpaden kom je onderweg langs het gehucht Baerlo. Niet zo speciaal, maar feit is dat 10 kilometer verderop in Nederland een dorp met de naam Baarlo ligt.
IMG_2081 IMG_2130
Na onderweg nog honderden sneeuwklokjes gezien te hebben, kom je weer aan op de parkeerplaats bij de Wittsee.
IMG_2025
Mocht je de route in het weekend lopen, dan heb je grote kans om vooral bij de Wittsee en ter hoogte van Lobberich veel mensen tegen te komen.
Voor vogelaars is dit ook een erg mooie route, je ziet op de diverse meren zoveel vogels. Stoeiende meerkoeten, zilverreigers, futen en nog veel meer!
De afwisseling van vergezichten over de velden, rivier de Nette, de diverse meren maken het een leuke route waarbij je niet snel zult merken dat je uiteindelijk 11 kilometer gelopen hebt.

Categorieën: NatuurWandelen