Het beloofde een mooie zondag te worden met volop zon en dus een route uitgezocht van 20 kilometer in de buurt van Afferden (Limburg).

Download hier de route

De wandelroute start bij parkeerplaats Quin, Nieuw Erfse Kerkweg en de eerste 5 kilometer van de route lopen voornamelijk door bos. Omdat het nogal mistig was, gaf dit wel een erg mysterieus effect en het was dan ook muisstil.
IMG_2138 IMG_2140
Onderweg kwam ik nog sporen van een ree tegen. Zo te zien gaat het om een afdruk van de achterpoot.
IMG_2146
Op de Cokse Heide loop je rondom het Esven.
IMG_2147 IMG_2148
Je merkt nu goed dat je door de Maasduinen loopt, want overal zie je nu duinen liggen.
IMG_2151
Er kwam nog een ooievaar overvliegen, al ging het zo snel en jammer genoeg had ik net mijn 50mm objectief op mijn camera zitten, om een duidelijke foto te maken.
IMG_2152
Je komt ook onderweg ook heidevelden tegen en een ven met op de achtergrond een duin.
Stitch2-3
Stitch-3

De bossen zijn flink aangepakt op de duinen, zodat ze weer hun oorspronkelijke uiterlijk terug krijgen.
IMG_2164
Je komt onderweg ook een uitkijktoren van 12,5 meter hoog tegen. Deze uitkijktoren staat op de hoogste paraboolduin van de Maasduinen.
IMG_2165
Na de duinen kom je weer bij het Quin, een gebied met vennen die bestaan uit regenwater.
IMG_2171 IMG_2172
Je hebt nu 12 kilometer erop zitten van de route. Het vervolg van de route loopt nu door een buitenwijk van Afferden naar de uiterwaarden van de Maas, door het dorp Afferden weer terug naar de parkeerplaats.
De uiterwaarden zitten momenteel vol met grauwe ganzen, soms wel meer dan 400 ganzen bij elkaar!
IMG_2176 IMG_2177
Soms moet je voor paddenstoelen niet naar beneden kijken, maar juist omhoog in een eikenboom, zoals dit geel trilzwammetje.
IMG_2184 IMG_2187
Via Afferden loop je weer terug naar de parkeerplaats.
Op de site van Nationaal Park De Maasduinen staat beschreven dat je de 3 uitgezette routes ook aan elkaar kunt knopen om zo tot een route van 21 kilometer te komen. Jammer genoeg was er geen kaartje of GPS-track te vinden van deze route. Maar gelukkig staat de route wel afgebeeld op het informatiebord bij de parkeerplaats. Dus die route staat op de planning voor een volgende keer.
IMG_2189
Want het tweede stuk van de route die ik gelopen heb is fijn om kilometers te maken, maar los van de uiterwaarden is het niet zo’n heel mooie route.
De route van Staatsbosbeheer ziet er een stuk aantrekkelijker uit!