Vanwege de kraanvogeltrek had ik een wandelroute uitgekozen waar vaak kraanvogels te zien zijn in het voor- en najaar.
In Nationaal Park De Maasduinen heb je namelijk een grote kans om kraanvogels over te zien vliegen wanneer de kraanvogeltrek is. Jammer genoeg kwamen de kraanvogels die dag alleen over Zuid-Limburg overgevlogen en niet over Noord-Limburg.
De wandeling heb ik zelf getekend met Garmin Mapsource en de route is in totaal ruim 21 kilometer lang geworden.

Download hier de route

Vanaf bushalte café Vink in Well loop je zo het Nationaal Park De Maasduinen in, richting het Reindersmeer. Het Reindersmeer is een restant van afgravingen en lijkt net de Middellandse Zee met het helder blauwe water.
Reindersmeer_stitch_small
Aan de rand van het Reindersmeer loop je richting het voetveer. Daar kun je het Reindersmeer oversteken of je volgt, zoals ik heb gedaan, het pad op de oevers van het Reindersmeer.

In de buurt van het bezoekerscentrum steek je de brug over en blijf je de oever van het Reindersmeer volgen. In het noordelijke punt verlaat je het Reindersmeer en loop je via een heidegebied richting het Eendenmeer.
Zodra je het pad bij het Reindersmeer verlaat, is het opvallend stil; geen ganzen en je komt vrijwel geen wandelaars tegen.

Je komt nu bij de Bergerheide uit, een gebied wat grotendeels afgesloten is vanwege de kwetsbare natuur. ’s Zomers kun je er de nachtzwaluw horen en heel misschien, zelfs zien.
Bergerheide_stitch_small
Na de Bergerheide kom je bij het Eendenmeer, ze hadden het beter Ganzenmeer kunnen noemen. Want je hoort alleen maar gegak van de ganzen.
Eendenmeer_stitch_small
Wanneer je goed op de toppen van de bomen let kun je een klapekster zien zitten. Deze vogel, die alleen van oktober tot april in Nederland te vinden is, vangt voornamelijk woelmuizen en mestkevers. De klapekster prikt zijn vangst nog wel eens in een boom aan een doorn of scherpe tak om het later op te eten.

Na het Eendenmeer loop je langs het Driessenven, een ideale plek om even te genieten van het uitzicht en de rust!

Met aan de rechterkant een weiland en aan de linkerkant een duin begroeid met struikheide loop je richting de schaapskooi.
Vergeet ook niet onderweg naar de grond te kijken, want zo kwam ik twee panterspinnen tegen.
IMG_2338 IMG_2342
Vanaf de schaapskooi loop je weer richting het Reindersmeer en wanneer het wat later op de dag is zal het ook aanzienlijk drukker zijn. Veel Duitsers zijn hier te vinden om te genieten van het uitzicht en de rust!
IMG_2357 IMG_2356
Via het bos loop je dan weer terug naar de bushalte café Vink in Well en staat de teller op ruim 21 kilometer!
Was de laatste wandeling over de Maasduinen ter hoogte van Afferden een lichte tegenvaller, is deze route juist een positieve verrassing!
Je loopt meteen door het Nationaal Park vanaf de bushalte en de afwisseling van een groot meer, vennen, heide en bossen maakt het een zeer afwisselende route waarbij je niet snel merkt dat het een route van ruim 21 kilometer lang is!
Jammer genoeg heb ik geen kraanvogels gezien tijdens de wandeling, maar het zien van de klapekster was ook al erg mooi!

Categorieën: NatuurWandelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De captcha is niet meer geldig, herlaad de captcha!

Gerelateerde artikelen

Natuur

Oerlesche en Zandoerlesche bossen

Laatst ben ik met de padenwerkgroep van IVN Veldhoven-Eindhoven-Vessem mee op pad geweest om de wandelroute door de Oerlesche en Zandoerlesche Bossen weer op orde te maken. Door de nieuwe weg die midden door de Lees verder…

Natuur

Rucphense Heide

Veel stuifzand- en heidegebieden zijn in het bezit van het Rijksvastgoedbedrijf. Het Rijksvastgoedbedrijf is namelijk de officiële naam voor het onderdeel van Defensie dat verantwoordelijk is voor het grondbezit van de militaire oefenterreinen, zoals de Lees verder…

Natuur

Moerputten

Een van de bewoners van dit gebied heeft een rol in de film ‘Holland, natuur in de delta’ gespeeld, namelijk het pimpernelblauwtje. Het pimpernelblauwtje vliegt pas van eind juni tot en met augustus, maar gelukkig Lees verder…