Bij vulkanen denk je niet meteen aan Duitsland, want waar ligt er dan een vulkaan in Duitsland?

Maar in de Vulkaan Eifel liggen wel degelijk heel veel vulkanen. Ze zijn niet meer actief, maar dat geeft je juist een kans om binnen in een (oude) vulkaan te staan!

IMG_3101

De Arensberg is zo’n oude vulkaan die twee maal is uitgebarsten ongeveer 32-24 miljoen jaar geleden. Bij de tweede uitbarsting is de hete magma niet de vulkaan uitgekomen en is daar gestold. Dat vormde de typische basalt zuilen die ook gebruikt worden bij de dijken in Nederland.

IMG_3057

Vanaf de parkeerplaats op de Basaltstrasse in Zilsdorf is het ongeveer 500 meter lopen naar de ingang van de vulkaan.

Via de oude toegangsweg die ook gebruikt werd toen er basalt gewonnen werd loop je de vulkaan in.

IMG_3065IMG_3067

Het is meteen alsof je even in een andere wereld beland bent, in een soort Jurassic Park film. Waarbij het nog even wachten is op de dino’s die elk moment tevoorschijn kunnen komen.

IMG_3070_stitch

Wanneer je bij de ingang meteen rechts afslaat en doorloopt zie je de grote brokken basalt nog liggen.

IMG_3069

Bij een oude groeve (Rockeskyller Kopf) in de buurt van Rockeskyll (vanaf de kerk in Rockeskyll de bordjes met “G” volgen) kun je duidelijk de lagen zien van het vulkanisch gesteente.

IMG_3648IMG_3650

IMG_3654IMG_3656

Het lijkt misschien niet zo groot, maar als je bedenkt dat een gemiddelde boom op de foto al snel 6 meter hoog is, dan komt het beter tot zijn recht.

Het is opmerkelijk dat de lagen zo goed te zien zijn ondanks de leeftijd van deze voormalige vulkaan van 360.000 jaar oud!

De Arensberg en Rockeskyller Kopf zijn beide zeer de moeite waard om te bezichtigen!

Categorieën: BuitenlandNatuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De captcha is niet meer geldig, herlaad de captcha!

Gerelateerde artikelen

Natuur

Moerputten

Een van de bewoners van dit gebied heeft een rol in de film ‘Holland, natuur in de delta’ gespeeld, namelijk het pimpernelblauwtje. Het pimpernelblauwtje vliegt pas van eind juni tot en met augustus, maar gelukkig Lees verder…

Buitenland

Teverener Heide

Net over de grens bij Brunssum ligt in Duitsland de Teverener Heide. Dit gebied grenst aan de Brunsummerheide, maar is een stuk vlakker en waarschijnlijk kom je hier ook een stuk minder wandelaars tegen! De Lees verder…

Natuur

Dommel en Malpiebossen

Na een ietwat tegenvallende wandeling langs de Dommel en Essche Stroom toch maar een nieuwe poging ondernomen. Dit maal langs de Dommel ten zuiden van Borkel en een ronde door de bossen ten noorden van Lees verder…