Na de enigszins tegenvallende wandelroute in de buurt van Prüm dit maal de Geologische wandelroute in de buurt van Densborn.

De route is gebaseerd op de route “GEO Reportagen Route 4, Umweltgeowissenschaftliche Vielfalt und Zeitzeugnisse: Salmwald bis Kylltal” en is nu beschikbaar middels een handige Android app.

Geologische-wandelroute-Densborn

Vanaf de kerk in Densborn steek je de Kyll (rivier) over en even later loop je het bos is. Daar maak je meteen een flink klim en je komt meteen bij een van de zes bezienswaardigheden onderweg uit.

IMG_3406IMG_3411

Je ziet hier namelijk een zogenaamde ‘anticlinale plooi‘, in de app wordt precies beschreven wat het is en hoe je het kan herkennen.

De aardlagen die je hier ziet zijn 400 miljoen jaar geleden gevormd in het Onder-Devoon. Door de werking van aardplaten is deze ‘anticlinale plooi’ ontstaan.

Wanneer je goed kijkt, kun je zelfs nog ‘golven’ zien van het water van destijds!

IMG_3413IMG_3418

De gele waas op de paden maakt duidelijk dat er wel erg veel stuifmeel in de lucht hing en nog hangt. ‘Ideaal’ weer voor mensen met hooikoorts dus!

Onderweg kom je de Bertradaburg in Mürlenbach tegen. Deze burcht is al meer dan 684 jaar oud en is gebouwd van roodbruin Mesozoïsche bontzandsteen.

IMG_3419IMG_3430

In Mürlenbach steek je de Kyll weer over en volg je tot aan een oude zandsteengroeve de Braunebach.

Waar de Braunebach en Sellbach elkaar kruisen is een mooi weilandje vol met pinkster- en paardenbloemen. Hier kom je dan ook allerlei vlinders tegen zoals het oranjetipje, landkaartje en dagpauwoog.

IMG_3441IMG_3469

Met wat geluk kom je een haas tegen die rustig uit het bos komt gehuppeld en zich daarna weer omdraait.

IMG_3484IMG_3490

Van de oude zandsteengroeve is niet meer veel over, daarnaast is het altijd opletten geblazen voor vallende stenen!

IMG_3508

Onderweg heb je fraaie vergezichten, jammer genoeg staan er op elke hoek van de akkers en weilanden veel jachthutjes.

IMG_3511IMG_3513

In de verte (ruim 2 kilometer) kun je de Bertradeburg zien liggen. Je hebt hier ook een fraai uitzicht over een zogenaamde ‘schiervlakte’ die ontstaan is 250 miljoen jaar geleden (Trias).

IMG_3521_stitch

Je komt onderweg ook ontelbaar veel paardenbloemen tegen, een ware gele deken van bloemen ligt er op de weilanden.

IMG_3534IMG_3536

Uiteindelijk loop je na ongeveer 15 kilometer weer richting de kerk van Densborn.

Het stuk op de route langs de provinciale weg L16 is even oppassen, want er is geen voetpad en auto’s kunnen je hier met 100 km/u voorbij rijden!

De combinatie, heuvels, geologische informatie, mooie uitzichten, beekjes en velden vol paarden- en pinksterbloemen maken het een erg mooie route!