Het blijft een bijzondere bezigheid, op zoek naar resten van planten en dieren die miljoenen jaren geleden geleefd hebben.

Zo was er ruim 18 jaar geleden het ‘Geologischer Lehr- und Wanderpfad’ in de omgeving van Blankenheim.

boekjeKaart_fossielen

Een route met meer dan 30 locaties waar je sporen van miljoenen jaren geleden krijgt te zien en op sommige plekken kon je ook fossielen zoeken.

Het leek er even op dat de locaties gesloten zouden zijn en dat er niets meer van deze route te vinden zou zijn. Maar het tegendeel bleek waar! Sommige borden blijken er 18 jaar later nog steeds te staan.

Het voordeel van deze route is dat je weet waar je fossielen mag zoeken en wat er zoal te vinden is. Maar nu 18 jaar later is er beduidend minder te vinden, alle mooie stukken zijn al in de tassen van honderden of misschien zelfs duizenden verzamelaars terecht gekomen.

IMG_3661IMG_3663
IMG_3666IMG_3673

De plekken waar je mag zoeken zijn oude groeves, waarbij je dus goed moet opletten op vallende stenen!

Soorten die je hier kan vinden zijn bijvoorbeeld schelpen, koraal, sponzen en zeelelies.

IMG_3863IMG_3873
IMG_3877IMG_3879

Naast het zoeken in deze veelal leeggezochte groeves kun je ook op akkers zoeken. Alleen is het geluk hebben want in de zomer staan de akkers vol gewassen, ’s winters zijn het grote modderplassen. In het voorjaar worden de akkers omgeploegd en dan heb je ook de grootste kans dat je kan zoeken zonder gewassen te beschadigen.

IMG_3537

Zo kun je op de akkers koralen vinden van ruim 20 centimeter breed! Zoals de Favosites sp.

IMG_3863IMG_3865

Maar ook andere soorten koralen.

IMG_3880IMG_3881

Ook kun je schelpen vinden zoals de Schizophoria sp.

IMG_3876IMG_3877

Een soort die je ook veel tegenkomt zijn de stromatoporen.

IMG_3851

Het verzamelen is al een hele belevenis, maar het schoonspoelen en borstelen maakt nog veel meer zichtbaar. En het blijft je fascineren dat zo’n kleine details zoals van een schelp bewaard zijn gebleven tijdens het proces van bedolven raken onder een laag zand, enorme druk van lagen zand en het verstenen en dan weer aan de oppervlakte te komen en los getrokken worden tijdens het bewerken van het land. En dat die bewust schelp die jij dan vindt, ruim 280 miljoen jaar geleden in de zee leefde! Bijna niet te bevatten als je er over nadenkt!

IMG_3866