De Lozerheide bij Lozen (België) ligt op nog geen 2 kilometer afstand met de grens van België en Nederland.

Sinds de 19e eeuw heeft de heide plaatsgemaakt voor vloeiweiden. Een fenomeen wat ook te zien is bij de Plateaux ten zuiden van Valkenswaard. Door middel van beekjes en kanalen laat men de weiden overstromen met voedselrijk water, om voedselarme grond om te zetten in voedselrijke grond voor grasland.

Jammer genoeg was een gedeelte van de route afgesloten vanwege ‘valwind’.

IMG_4665 (Large)

Na een klein stuk omgelopen te zijn kwam ik toch weer op de rode route uit.

Wanneer de zon door het dichte bladerdek probeert te schijnen krijg je een geheimzinnige sfeer. Laat dan ook nog een weidebeekjuffer op een varen zitten en je krijgt een prachtige foto vol sfeer.

IMG_4663 (Large)

Er waren tientallen libellen aan het paren op de rietstengels aan de randen van de bospaden.

IMG_4671 (Large) IMG_4690 (Large)

Daarnaast zag je ook veel landkaartjes (zomerkleed) vliegen. Een vlinder die sterk lijkt op de (in Nederland uitgestorven) grote ijsvogelvlinder.

Halverwege de wandeling heb je uitzicht op de vloeiweiden. Een grasland vol met vlinders en libellen. Een verrekijker komt hier zeker van pas om te zien wat er allemaal voorbij komt vliegen!

IMG_4702 (Large) IMG_4705 (Large)

De grote rups van de grote beer valt meteen op door de zwart en rood/bruine kleuren.

IMG_4726 (Large)

Je komt nu bij een grote vijver uit, deze vijvers werden vroeger gebruikt voor het kweken van vissen die elders zouden uitsterven.

Het hete weer heeft zijn tol geëist aan tal van vissen zoals je goed kan zien aan de rand van de oever.

IMG_4729 (Large) IMG_4734 (Large)

Na de vijver loop je over graspaden en bloemrijke gebieden. Daar zie je dan ook enorm veel vlinders vliegen zoals het groot dikkopje, witje, koevinkje en landkaartje.

IMG_4736 (Large) IMG_4740 (Large)

IMG_4753 (Large) IMG_4754 (Large)

Doordat de route vanwege de valwind afgesloten was op een klein gedeelte, moet je op het laatste stuk parallel aan de Fabriekstraat lopen over een gemaaid veld.

Dacht ik bij Bosland, Pijnven al veel vlinders gezien te hebben, blijkt dat er nog veel meer te zien zijn bij de Lozerheide. Ondanks het stuk van de route wat afgesloten was, is het een mooie route en ook leuk om te zien dat er dichtbij huis zoveel moois te zien is. Je bent snel geneigd om richting Nijmegen te gaan of Duitsland, maar dichterbij over de grens in België is ook veel moois te vinden!

Categorieën: NatuurWandelen