De Mariapeel ligt ten noorden van de Groote Peel. Een van de restanten van wat ooit een groot peelgebied was op de grens van Noord-Brabant en Limburg.

Je verwacht het niet, maar je mag de Mariapeel wel een soort van vlinderparadijs noemen. Want er zijn twee soorten vlinders te vinden die je alleen in het zuidoosten van Noord-Brabant en Noord-Limburg kan vinden, namelijk het spiegeldikkopje en de phegeavlinder.

Een wandeling door de Mariapeel kun je op meerdere plekken starten, een mooie locatie is vanaf de Zwarte Plakweg in America.

IMG_4789IMG_4901

Vanaf de Zwarte Plakweg loop je midden door de Mariapeel met aan beide zijden een groot open gebied met veel ‘verdronken’ bomen. Je komt ook veel adelaarsvarens tegen, een soort varen die een meter hoog kan worden.

IMG_4837

Kijk niet vreemd op als je meer spiegeldikkopjes ziet vliegen dan andere vlindersoorten!

IMG_4860IMG_4887

Je ziet ook veel phegeavlinders vliegen, en met een beetje geluk zie je ook de paring van de phegeavlinder.

IMG_4893IMG_4918

Naast deze twee regio gebonden soorten kom je ook andere vlindersoorten tegen zoals het koevinkje, bontzandoogje, bruin zandoogje, oranje zandoogje, heideblauwtje, boomblauwtje en nog veel meer soorten.

IMG_4824IMG_4844
IMG_4910IMG_4980

Na het open gebied loop je door het bos richting de Kanaalweg. Vanuit het bos heb je zicht op het open gebied.

IMG_4959 IMG_4960

Kijk ook eens omhoog, je ziet dan bijvoorbeeld een groene specht tegen een berk zitten.

Wanneer je bijna bij de Kanaalweg bent aangekomen, loop je weer door een open gebied met dop- en struikheide. Je komt hier het heideblauwtje tegen, soms zelfs drie mannetjes tegelijk op een dopheidestruik!

IMG_4976

Vanaf de Kanaalweg loop je parallel aan het kanaal richting de Zwarte Plakweg. In totaal is deze route 7,5 kilometer lang.

Leuk dat elke natuurgebied zijn eigen ‘specialiteit’ heeft, zo blijft elk gebied verrassen, de Mariapeel met de meer dan honderd spiegeldikkopjes en tientallen phegeavlinders!

Categorieën: NatuurWandelen