Al enige tijd loop ik met het idee om een wandelroute te maken van Eindhoven naar Achelse Kluis (België). Op een kaart is de route zo ingetekend, maar in de praktijk blijken bospaden soms niet toegankelijk of is een ander gedeelte van een gebied veel mooier om zien.


Download GPX track

Vanaf de parkeerplaats Rode Heikortslaan loop je het bos in en al snel zie je links een klein heideveld liggen en rechts ligt het Karperven. Met een bocht naar links loop je richting de Stratumse Heide. Jammer genoeg ligt dit gebied tegen de A67 aan, waardoor er weinig overblijft van rust.

IMG_5613

Na dit heidegebied steek je de A67 over en kom je uit op de Groote Heide.

Dit gebied wordt doorkruist door hoogspanningsmasten vanuit Geldrop richting het zuiden van Eindhoven.

IMG_5637

Wanneer je parallel aan de hoogspanningsmasten loopt kom je bij een kruidenrijk gebied uit. Daar tref je tot half november nog bloeiende klaprozen aan.

Ondanks de vrij krachtige wind, kwam ik er nog een icarusblauwtje en kleine vuurvlinder tegen.

IMG_5630IMG_5634

Je loopt na het open terrein weer door de bossen waar je op sommige plekken diverse brede wespenorchissen kan vinden.

IMG_5646

Je loopt nu over een pad, waar vrijwel niemand komt, een kapmes zou hier niet misstaan! Je komt na dit pad uit bij het Veeven. Al zal je nergens water aantreffen!

IMG_5671

Het staat hier vol met zonnedauw en moeraswolfsklauw.

Natuurlijk kom je hier ook libellen tegen zoals de bloedrode heidelibel.

IMG_5657

Wanneer je langs het Veeven loopt (of wat ooit een ven is geweest) kom je meer dan honderd klokjesgentianen tegen. Van volwassen planten tot zaailingen.

IMG_5661IMG_5666

Vergeet ook niet om soms even tussen de heidestruiken te kijken, zo kun je bijvoorbeeld een bessenschildwants aantreffen.

IMG_5669

Na het Veeven loop je weer richting Eindhoven, maar dan aan de andere zijde van het Veeven. Meteen valt op dat er weinig over is van de paden. Afgelopen winter heeft men hier heel veel naaldbomen en ook alle begroeiing verwijderd om het gebied te verschralen.

IMG_5674IMG_5679

Je loopt nu weer door de bossen naar het heide gebied toe.

Met een beetje geluk kom je hier een rups van bijvoorbeeld een veelvraat of ei leggend boomblauwtje tegen.

IMG_5689IMG_5710

Volgende keer zal ik het zuidelijke gedeelte van de Groote Heide en Valkenhorst verkennen. Daarna volgen Leenderbos en Achelse Kluis om uiteindelijk de route compleet te maken van Eindhoven naar Achelse Kluis of omgekeerd natuurlijk!

Categorieën: NatuurWandelen