Eind juni stond er een oproep in het Eindhovens Dagblad waarin Bosgroep Zuid Nederland vrijwilligers zocht voor het inventariseren van klokjesgentianen en gentiaanblauwtjes op de Malpie, Valkenswaard.

IMG_5526

Aangezien ik ook al enkele jaren de klokjesgentianen inventariseer voor Staatsbosbeheer, leek het me erg leuk om ze ook in een ander gebied te inventariseren, en heb me meteen aangemeld.

Vorige week vond de inventarisatie plaats, samen met twee medewerkers van Bosgroep en 3 andere vrijwilligers die zich aangemeld hadden.

Op twee locaties waren zogenaamde plots van 10 bij 10 meter. Alle klokjesgentianen waren voorzien van een vlaggetje of indien er geen vlaggetje bij een plant stond moet deze voorzien worden van een vlaggetje.

IMG_6341

Nadat alle planten voorzien waren van een vlaggetje moet er per plant geteld worden; de hoeveelheid stengels van een plant (een stengel moet minimaal één of meerdere knoppen bevatten) en het aantal bloemknoppen. Maar ook de hoeveelheid eitjes van het gentiaanblauwtje.

IMG_6342

Stengels en knoppen werden er volop geteld, maar de eitjes van het gentiaanblauwtje hebben we geen enkele keer waargenomen.

IMG_5525

Dat is erg slecht nieuws, want de laatste waarnemingen van eitjes van het gentiaanblauwtje waren in 2013. En dat waren er ook maar een tiental.

Het gentiaanblauwtje is dus officieel uitgestorven op de Malpie en het bord zal dus ook aangepast moeten worden in zoiets:

bord

Om het gentiaanblauwtje weer terug te krijgen op de Malpie zal er veel werk verzet moeten worden. Er zal op veel plekken kleinschalig geplagd moeten worden en de plaggen moeten ingezaaid worden met klokjesgentianen.

Naast het aantal klokjesgentianen vergroten, moet ook gekeken worden hoe het staat met de populatie van de knoopmier. De knoopmier maakt een belangrijk deel uit van de levenscyclus van het gentiaanblauwtje.

Wanneer het goed gaat met de klokjesgentianen en knoopmieren, kan men proberen om een aantal vlinders en eitjes over te brengen naar de Malpie.

En dan is het hopen dat de populatie zich in stand houdt en zich eventueel weet uit te breiden. Maar al deze stappen bieden dan nog geen garantie op een populatie die zich in stand weet te houden.

IMG_9064

Kortom, er moet een hoop werk verricht worden om het gentiaanblauwtje weer terug te krijgen op de Malpie!

Categorieën: NatuurOpvallende zaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De captcha is niet meer geldig, herlaad de captcha!

Gerelateerde artikelen

Natuur

Moerputten

Een van de bewoners van dit gebied heeft een rol in de film ‘Holland, natuur in de delta’ gespeeld, namelijk het pimpernelblauwtje. Het pimpernelblauwtje vliegt pas van eind juni tot en met augustus, maar gelukkig Lees verder…

Buitenland

Teverener Heide

Net over de grens bij Brunssum ligt in Duitsland de Teverener Heide. Dit gebied grenst aan de Brunsummerheide, maar is een stuk vlakker en waarschijnlijk kom je hier ook een stuk minder wandelaars tegen! De Lees verder…

Natuur

Dommel en Malpiebossen

Na een ietwat tegenvallende wandeling langs de Dommel en Essche Stroom toch maar een nieuwe poging ondernomen. Dit maal langs de Dommel ten zuiden van Borkel en een ronde door de bossen ten noorden van Lees verder…