Vlak over de grens bij Witrijt liggen in België de natuurgebieden Den Diel en De Maat. Beide gebieden staan bekend als het ‘libellenparadijs van de Benelux’.

Er komen maar liefst 53 verschillende soorten libellen voor (bron) en is daarmee een unieke locatie in de Benelux!

Den Diel en De Maat worden gescheiden door het Kanaal Bocholt-Herentals, een 57 kilometer lang kanaal met een hoogteverschil van 33 meter.

IMG_6591IMG_6592

Vanaf de parkeerplaats bij de Baileybrug op de De Maat in Mol loopt de gele route, met een lengte van ruim 8 kilometer, die uitgezet is door Natuurpunt.

Na een stukje door het bos gelopen te hebben loop je parallel aan het kanaal en de eerste libellen kun je hier al spotten. Bijvoorbeeld de gewone oeverlibel.

IMG_6588IMG_6594

Dat er veel spinnen actief zijn, is goed te merken aan de tientallen spinnenwebben die je onderweg tegenkomt. Maar vooral ook de spinnenwebben die midden boven de wandelpaden hangen. Kijk dus niet vreemd op als je een half spinnenweb in je gezicht hebt zitten.

IMG_6597IMG_6608

Al snel kom je enkele vijvers en ondiepe vennen tegen. Vroeger waren dit sprietputten maar door de ontginning van spriet, een soort bruinkool, zijn ze geëvolueerd tot vijvers en ondiepe vennen.

Op een bepaald moment zie je heel veel libellen met donkere banden op hun vleugels. De zogenaamde bandheidelibellen, een soort die niet te missen is!

IMG_6630IMG_6641

Ze fladderen meer dan dat ze vliegen en met een beetje geluk zie je de paring van de bandheidelibel.

IMG_6648

Als ze stilzitten met de vleugels wijd gespreid, dan is de band heel goed zichtbaar.

IMG_6656

De bandheidelibel komt in België alleen maar voor in de regio Mol-Lommel-Postel.

Maar in Nederland zijn er veel meer gebieden waar de bandheidelibel voorkomt, zoals het oosten van Noord-Brabant en ten noordoosten van de Veluwe.

Je ziet nu duidelijk beekjes door het gebied lopen, deze beekjes zorgen voor kalk- en voedselrijk water voor het land. Door het kalk- en voedselrijk water kun je de zandbodem gebruiken als hooiland.

IMG_6661

Halverwege de wandelroute steek je het kanaal over en loop je weer richting de Baileybrug.

IMG_6668IMG_6672

Je steekt ook nog Kanaal naar Beverlo over en loopt nu richting De Maat.

Het water van het kanaal is erg helder en je ziet dan de vissen ook erg goed zwemmen!

IMG_6674

In De Maat loop je ook weer langs allerlei vijvers en ondiepe vennen. De oevers staan vol met riet en geeft libellen een mooie plek om even te rusten om daarna weer rond te vliegen.

IMG_6680IMG_6690

Je loopt nu door het bos parallel aan twee beekjes links en rechts van je.

Het water is kristalhelder vol en zit vol met schaatsenrijders.

IMG_6703IMG_6705

Op het meest zuidelijke punt van de route loop je tussen de knotwilgen door. De bermen staan vol met allerlei distels en leverkruid.

Je komt hier bijvoorbeeld het landkaartje en citroenvlinder tegen.

IMG_6676IMG_6720

Weer bijna bij de Baileybrug zag ik nog een eekhoorntje die niet kon wachten tot de hazelnoten en eikels rijp waren.

IMG_6723IMG_6729

Eenmaal bij de Baileybrug, is het even goed uitkijken. De brug is namelijk vrij smal en er kan maar van een richting uit verkeer overheen rijden. Gelukkig kun je halverwege opzij stappen mocht er verkeer aan komen rijden.

IMG_6730

Vanaf de Baileybrug heb je ook weer zicht op een van de vele sluizen in het kanaal en aan de overzijde van het kanaal heb je de parkeerplaats weer bereikt.

Van de 53 soorten libellen, heb ik het lantaarntje, oeverlibel, bloedrode heidelibel en bandheidelibel gezien. Oftewel maar 7,5% van het totaal aantal soorten.

Het is een mooie gevarieerde route en het was erg leuk om de bandheidelibellen te zien!