De provincie Antwerpen kiest elk jaar de mooiste wandeling van het jaar. In 2012 werd de ‘Schepswandeling’ verkozen tot mooiste wandeling!

Vanaf de parkeerplaats Agentschap Natuur en Bos op de Halflochtdijk in Balen kun je twee routes lopen. Het moeraspad (5 km) en het weidepad (7 km).

IMG_6733

Ik heb een combinatie van beide routes gelopen en dan kom je uit op 6,5 kilometer.

Vanaf de parkeerplaats loop je verder de Halflochtdijk af en even verderop sla je linksaf om vervolgens over een knuppelpad door het moerasgebied te lopen.

IMG_6745IMG_6738

Op een stengel van een lis zat een rups van de zuringuil. Een niet opvallende nachtvlinder, terwijl de rups juist wel erg opvalt tussen al het groen.

Na het moerasgebied loop je over bospad richting een kijkscherm. Je kijkt hier uit over een nat gebied en je hebt een grote kans om een zilverreiger te zien.

IMG_6756IMG_6767

Na het verlaten van het kijkscherm is het oppassen voor de vele naaktslakken. Door het redelijk warme en vochtige weer zijn ze ook overdag actief.

IMG_6768IMG_6772

Tot aan het punt dat het moeraspad linksaf slaat en ik de weg rechts vervolg, kom je nog heel veel riet en ‘sigaren’ (lisdodde) tegen.

IMG_6777IMG_6779

Je loopt nu weer verder over het weidepad. Meteen is het een stuk droger en de paden zijn ook breder.

IMG_6783

Het is nu de tijd van de rijpe vruchten zoals rozenbottel, bosbes, hop, eikels en nog veel meer!

index

Ondanks de dreigende luchten, viel er vrijwel geen regen!

IMG_6798IMG_6801

Een buizerd probeerde nog een zwaluw te grijpen. Er was genoeg keus, want er vlogen ongeveer 40 zwaluwen in de lucht.

Helaas was de route niet overal goed begaanbaar. Door het gebruik van een tractor voor het maaien van gras, was het pad helemaal stuk gereden en nu vol modder.

IMG_6813IMG_20150907_152907519

Gelukkig was het maar een klein gedeelte van de route, want al snel was de route weer goed begaanbaar en zag je in de berm twee witjes zitten te wachten op een beetje zon.

IMG_6748IMG_6811

Op de terugweg loop je wederom over het knuppelpad door het moerasgebied naar de parkeerplaats toe.

Het is een mooie en afwisselende route, maar volgens mij zijn er mooiere wandelroutes te vinden in de provincie Antwerpen!