Blogger en wandelaar Wanda Catsman vroeg zich af wat de mooiste wandeling per provincie is, zo ook van de provincie Noord-Brabant.

De NS wandeling Kampina laat je heide zien, een groot aantal vennen, het platteland en nog veel meer. Kortom, in 16 kilometer zie je een ‘samenvatting’ van al het moois in Noord-Brabant voorbij komen!

Vanwege mijn tip van mooiste route van Noord-Brabant mocht ik vandaag mee met Wanda om de route ook daadwerkelijk te gaan wandelen.

Helaas waren de voorspellingen voor vandaag niet echt super; bewolkt, regen en pas eind van de middag kans op zon.

Ondanks de voorspellingen toch gewoon ’s morgens aan de wandeling begonnen vanaf station Boxtel en voor je het weet loop je over de Kampina.

IMG_6885

De herfst heeft echt zijn intrede gedaan, beetje grauw weer, af en toe een bui en héél véél paddenstoelen.

IMG_6886IMG_6896

Een makkelijk te herkennen soort is het kleverig koraalzwammetje. Het koraalzwammetje groeit op stronken en stammen van naaldbomen.

Wanneer je aan de rand van het grote open terrein loopt op de Kampina kun je er in de buurt van een bankje het vleesetende plantje zonnedauw vinden.

IMG_6889IMG_6892

Over een ruime maand, net voordat de bladeren beginnen te vallen is de grote boom midden op de Kampina net zo bruin gekleurd als het pijpenstrootje. Dat levert dan een erg mooie foto op zoals ik die 3 jaar geleden heb gemaakt.

20121020-IMG_9906

Naast het genieten van het uitzicht, kijk ook altijd regelmatig naar de grond, want voor je het weet stap je zo (net) niet op een rups. De rups van de veelvraat is een veelvoorkomende rups die je regelmatig kan tegenkomen.

IMG_6893

Na de Kampina loop je naar de Oisterwijkse bossen en vennen. Een erg mooi gebied met heel veel vennen.

IMG_6900

Na het zien van de vliegenzwam is het nu echt duidelijk dat de herfst is begonnen!

IMG_6899

Kijk ook eens in de stronken van afgezaagde bomen, want zoals in dit geval zat het binnenste van de stronk vol met koraalzwammetjes!

IMG_6903IMG_6904

Na enkele buien onderweg gehad te hebben, brak gelukkig ook steeds vaker de zon door! Samen met het ietwat grauwe weer, gaf dit een erg mysterieus effect bij de vennen.

IMG_6905IMG_6907

Op een boomstronk lag een klein dennenappeltje met een kleine paddenstoel. Alsof het een souvenir was om mee te nemen.

IMG_6912

Zo snel als de zon tevoorschijn kwam, zo snel was de zon weer verdwenen en maakte plaats voor regen.

IMG_6915

Vanaf Boshuis Venkraai is de NS wandeling aangepast, let dus goed op de bordjes! De gps route zoals te vinden is op de site van eropuit.nl klopt dus niet!

IMG_6920

Je loopt via de Van Tienhovenlaan langs de Natuurpoort Klein Oisterwijk om vervolgens bij de Bosweg weer het zandpad te pakken zoals in de oude situatie het geval was.

Na enkele straten door het dorp gelopen te hebben kom je vervolgens uit bij station Boxtel.

CPRBRbnWwAA6SLi

Volgens mij heb ik Wanda wel weten te overtuigen dat deze wandeling één van de mooiste wandelroutes in Noord-Brabant is!

Categorieën: NatuurWandelen