In Belgisch Midden-Limburg ligt een erg mooi natuurgebied, bestaande uit heuvelachtig heidegebieden en bossen.

De wandeling begint bij de parkeerplaats op de Hengelhoefseweg in Zonhoven, maar niet op de kruising Holsteenweg-Hengelhoefseweg! Daar is namelijk ook een parkeerplaats, maar de rode route van 13 km loopt niet via die parkeerplaats.

IMG_7763

Je ziet meteen dat het geen vlakke route is, maar redelijk heuvelachtig, vergelijkbaar met de Mookerheide.

IMG_7750IMG_7751

Dat de vogeltrek ook in volle gang is, maakte een groep van meer dan 200 vogels meteen duidelijk. Jammer genoeg is niet te zien welke soort vogels het zijn.

Al snel loop je door een groot open gebied met natte heide. Soorten zoals dopheide en zonnedauw kom je hier overal tegen.

IMG_7766IMG_7771

De wandeling wordt afgewisseld met lanen bestaande uit Amerikaanse eiken, die nu het herfst is, van groen, rood tot geel gekleurd zijn. Maar ook de adelaarsvarens kleuren erg mooi nu het herfst is!

IMG_7781IMG_7785

Je steekt nu de snelweg E314 over en slaat na het viaduct meteen weer de bossen in.

Na de N726 overgestoken te zijn, loop je weer door een open gebied vol met heide.

IMG_7792IMG_7794

Ondanks dat het eind oktober is, kom je nog bloeiende struikheide tegen!

De steile wegkanten zijn een ideale plek voor bekertjesmos, heidelucifer en andere soorten.

IMG_7800IMG_7807

Vanaf het hoogste punt heb je een mooi uitzicht over het gebied. Jammer genoeg zie je in de verte ook de snelweg (die je ook goed kan horen) en fabrieken liggen.

IMG_7810IMG_7813

Een drol van hoogstwaarschijnlijk een vos, laat mooi zien wat er zoal te vinden is qua eten, zoals de vele dekschilden van kevertjes.

IMG_7817

Je komt ook rendiermos tegen, een soort die ik tijdens mijn fotoreis in Noorwegen ten overvloede gezien heb. Maar ook het rossig buiskussentje, een opvallende soort vanwege de kleur.

IMG_7822IMG_7823

Ondanks het feit dat het eind oktober is, kom je toch nog rupsen tegen zoals die van de psi-uil, een nachtvlinder.

IMG_7831IMG_7854

In de buurt van de snelweg kom je een berm tegen waar nog relatief veel bloeiende planten te vinden zijn, zoals klaver, duizendblad en een viooltje.

IMG_7867IMG_7869

Je loopt nu over een verharde weg en steekt de snelweg over, het is even een saai stuk, maar al snel draai je het bos weer in en loop je verder over onverharde paden.

IMG_7872IMG_7874

Je krijgt nu de steilste klim van de hele route, waarbij je boven een mooi uitzicht hebt op de omgeving!

IMG_7881IMG_7882

Via een omweg via de Holsteenweg kom je dan weer uit bij de parkeerplaats op de kruising Holsteenweg/Hengelhoefseweg.

Jammer genoeg staat de route alleen nog op internet en de informatieborden aangegeven. De routebordjes zijn overal weggehaald en maar op één plek kwam ik het bordje tegen.

IMG_7873

Gelukkig kon ik via de website de data downloaden en aanpassen zodat het een gpx track werd. Want zonder die gpx track had ik de route niet kunnen lopen!

Het is een mooie afstand met 13 km, je komt veel tegen zoals bossen, heide en vennen. Het enige nadeel is dat je de snelweg tweemaal moet oversteken. Maar de rest van de route maakt dat meteen weer goed!

Mocht de reden bekend zijn waarom de route verwijderd is, laat ik dat natuurlijk meteen weten!