Natuurpunt heeft ten noorden van Turnhout diverse wandelingen uitgezet door het Turnhouts Vennengebied. De blauwe route van 8 km loopt via het Koeiven naar het Zwart water, Grote Klotteraard en Kleine Klotteraard en Heverven terug naar het Koeiven.


Vanaf de Klein Engelandhoeve start de 8 km lange wandeling, die je halverwege kan uitbreiden met 7,4 km door het volgen van de gele route.

Vanaf de parkeerplaats loop je via een pad richting de Koeivenheide. In het verleden was hier heide te vinden, maar na de ontginning en beplanting van dennen en Amerikaanse eiken was er niets meer van over. Natuurpunt is nu bezig met het kappen van deze bomen om de heide weer kans te geven om zich te ontwikkelen in dit gebied.

IMG_8486IMG_8490

Na de Koeivenheide kom je uit bij een groot kijkscherm. Je hebt van achter het kijkscherm uitzicht op het Koeiven. Een verrekijker is zeker geen overbodige luxe op deze wandelroute!

IMG_8491IMG_8494

Aan de andere zijde van het pad ligt het Paul de Vicq-ven.

IMG_8498

Je loopt nu via een brede zandweg richting het Zwart water.

Duizendblad, gewone berenklauw, zwarte nachtschade, boerenwormkruid, klaver, boterbloem en knoopkruid zijn soorten die je nu nog bloeiend kan aantreffen. De gewone berenklauw is echt een ‘snoepwinkel’ voor veel insecten. De bloemen zaten dan ook helemaal vol met vliegen zoals de schorsvlieg.

collageIMG_8512

Wanneer je tussen de weilanden en akkers richting het Zwart water loopt, zag ik grote groepen vogels vliegen.

IMG_8528IMG_8530

De blauwe wandelroute loopt om het gebied heen, maar je kan ook door het gebied lopen, mits het niet afgesloten is i.v.m. vogeltrek of broedseizoen.

IMG_8532_stitch

Je steekt nu de N119 (Steenweg op Baarle-Hertog) over waar je de gele route kan volgen of rechts afslaan om de blauwe route te volgen.

Voor een goed uitzicht op Grote Klotteraard kun je het beste de gele route volgen.

IMG_8539IMG_8547

Daarnaast loop je langs een verschaald gebied waar je heel veel oranje bekerzwammen kan vinden. Het zijn wel erg kleine zwammen, maar van dichtbij erg mooi om te zien.

IMG_8545

Je loopt nu langs velden vol met maïs en als je goed kijkt kun je ook nog her en der builenbrand vinden.

IMG_8556IMG_8560

Tussen de velden door loop je over een soort bospad en geen saaie zandweg.

IMG_8562IMG_8568

Halverwege de gele route (een soort 8-lus) kun je ook weer teruglopen naar de blauwe route of de gele route blijven volgen.

De tweede helft van de gele route loop je over een zandweg terug naar de blauwe route.

IMG_8572IMG_8591

Tussen de bloeiende planten, kom je ook nog rupsen tegen zoals de huismoeder (nachtvlinder) en een andere rups.

IMG_8576IMG_8503

Ook hier kom je weer zwermen vogels tegen. Jammer genoeg net te ver weg om te kunnen zien welk soort het is.

IMG_8592

De blauwe route volgt nu grotendeels parallel het Belslijntje, een fietspad.

IMG_8598IMG_8599

Vanaf de uitkijktoren heb je zicht over het Grote Klotteraard en Kleine Klotteraard.

IMG_8601_stitch

Je loopt over plankenpaden en bruggetjes richting Klein Engeland.

IMG_8613IMG_8615

In dit gebied mogen geen honden komen, dus opletten mocht je de hond mee willen nemen tijdens deze route!

IMG_8622IMG_8623

Nadat je Klein Engeland (straat) bent overgestoken loop je via het bos weer naar de parkeerplaats bij de Klein Engelandhoeve.

Wanneer je de hele blauwe route en de helft van de gele route hebt gelopen kom je uit op 13 km. Loop je de hele gele route dan kom je uit op 16 km.

IMG_8624

Na het wandelen van deze route, krijg je een beetje hetzelfde gevoel als bij De Liereman. Er is veel te zien, maar ‘de natuur’ wordt altijd net iets te ver weg gehouden tijdens de wandeling.

Het is een mooi gebied, waarbij je diverse wandelingen makkelijk aan elkaar kan knopen zoals de blauwe, gele en groene. Als je alle routes aan elkaar zou knopen kom je tot een route van meer dan 30 km!