Ten westen van Eindhoven ligt het militair oefenterrein Oirschotse Heide. Een erg mooi gebied met heide en bossen, maar het is naast een natuurgebied ook oefenterrein van defensie. Kijk dus niet vreemd als je volop geknal hoort.


Download GPX track

Voor een wandeling in het westen van de Oirschotse Heide kun je starten vanaf de Burgemeester Jan Smulderslaan. Hier is een erg kleine parkeerplaats aan het einde van de straat.

Je loopt via een zandweg aan de rand van het gebied naar ‘s-Heerenvijvers.

IMG_8762IMG_8763

Doordat de bladeren van de bomen zijn gevallen, zijn de spechten nu erg makkelijk waar te nemen. Zo zie je veelal de grote bonte specht.

IMG_8764-2IMG_8766-2

Je loopt om het landgoed ‘s-Heerenvijvers heen richting Hemelrijken. Een natuurgebied eigendom van Brabants Landschap.

IMG_8773IMG_8777

Je komt tussen ‘s-Heerenvijvers en Hemelrijken erg veel brede wespenorchissen tegen. Op een plek staan meer dan 18 planten bij elkaar!

IMG_8785IMG_8790

Hemelrijken is een typisch heidegebied wat je hier veel tegenkomt.

Na Hemelrijken loop je over de Oirschotse Heide, een militair oefenterrein.

Je mag hier gewoon wandelen, zolang je niet de oefeningen verstoort.

IMG_8793IMG_8794

Tussen de struiken hing een lege ballon met een kaartje eraan:

“Beste vinder, Deze ballon is opgelaten door één van de gasten op Milou haar tuinfeest op 29-08-2015 ter ere van haar 10e verjaardag. Zou u zo vriendelijk willen zijn om een e-mail te sturen naar … met de vermelding waar u de ballon heeft gevonden. Voor degene waarvan de ballon het verst is gekomen ligt namelijk een snoepzak te wachten.”

Mijn standpunt betreffende het oplaten van (wens)ballonnen is vrij duidelijk. Nog meer als ik zie dat er een lampje in de ballon bevestigd is met daarin batterijen.

Maar om het plezier van een kind niet te ontnemen, meteen een mailtje gestuurd en nu hopen dat deze ballon de meeste kilometers heeft afgelegd!

IMG_8795IMG_8796

Diepe sporen van de diverse voertuigen die hier rondrijden maken het soms erg lastig om te lopen.

IMG_8800IMG_8807

Het is een prachtig gebied met erg veel heide en zand, waarbij je dus ook erg veel korstmossen kunt zien.

IMG_8829IMG_8837

Je loopt nu aan de rand van het bos richting de Sint Martensberg.

IMG_8815IMG_8817

Grote kans dat je hier vliegtuigen ziet, het vliegveld is 4 kilometer hier vandaan.

IMG_8836IMG_8842

Ter hoogte van de Sint Martensberg kun je momenteel erg veel korstmossen vinden, zoals rendiermos.

IMG_8838

Je loopt nu bijna 2 km over een fietspad, een vrij saaie weg aangezien het alleen maar rechtdoor lopen is. Een alternatief is om vanaf de Sint Martensberg parallel aan de het fietspad door het bos te lopen.

IMG_8844 IMG_8847

In de verte zie je het dorp Oostelbeers liggen met de ‘Heilige Andreas en Antonius van Paduatoren’.

Voor je weer bij de parkeerplaats bent aangekomen, loop je nog langs het voormalig ‘schijnvliegveld’.

IMG_8850

Achteraf gezien had ik het begin en einde van de route beter kunnen aanpassen, naar paden door het bos. De zandweg was erg nat en 2 kilometer over alleen maar fietspad lopen is ook niet erg spectaculair.

Het is een vreemd idee dat je door een natuurgebied wandelt, waar je ook elk moment militairen tegen kan komen die met een oefening bezig zijn.

Dat Defensie trots is op haar natuurgebieden blijkt wel uit het feit dat ze gewoon toegankelijk zijn ondanks de oefeningen! En terecht dat Defensie trots is op die gebieden, want het zijn erg mooie gebieden om te wandelen!

Categorieën: NatuurWandelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De captcha is niet meer geldig, herlaad de captcha!

Gerelateerde artikelen

Natuur

Meer dan 8 miljoen kg zand in de lucht

Iedereen zal het dinsdag gemerkt hebben; de lucht was niet mooi blauw maar geel/oranje gekleurd en de zon leek net alsof zij elk moment kon ondergaan terwijl de zon hoog aan de hemel stond. Door Lees verder…

Natuur

Mariahoutse Bossen

De bossen ten noorden van Mariahout worden ook wel Lieshoutse Bossen of Lieshoutse Heide genoemd. Het gebied ligt op de Midden Brabantse dekzandrug die gevormd is 10.000 jaar geleden! Helaas is er van het zand Lees verder…

Natuur

Einderheide – Riethoven

Bij het dorp Riethoven in het zuidoosten van Noord-Brabant ligt het gebied Einderheide. Het is een voormalig heidegebied dat in de loop van de twintigste eeuw is ontgonnen voor landbouw en de aanplant van bomen. Lees verder…