Vanaf het Limburgse dorp Grashoek loop je via de Marisberg langs de Helenavaart naar het Zinkske en via de Helenavaart en Marisberg loop je weer terug naar Grashoek. De wandeling is in totaal 16 kilometer lang.


Download GPS track - Zinkske

Vanaf de parkeerplaats bij de kerk in Grashoek loop je via de Roomweg en Ontginningsweg naar de Marisberg.

IMG_8989IMG_8990

De Marisberg is meteen het hoogste punt van de route, 36,4 meter boven NAP. Daarnaast is de Marisberg ook het hoogste punt van de Peel. Wat de invloed op de Peel is blijkt later wanneer je bij ‘De Scherliet’ bent.

In het bos op de Marisberg is op 15 juni 1943 een Brits vliegtuig neergestort nadat het beschoten werd door een Duits vliegtuig tijdens de Tweede Wereldoorlog. De inslagkrater is nog steeds te zien in het bos.

IMG_8995IMG_8996

De route kenmerkt zich van kleinschalige bosgebieden, met daar tussen weides en akkers.

IMG_8999IMG_9006

Op de akkers kun je nu veel ganzen vinden, die ook goed van zich laten horen als je opvliegen of overvliegen.

IMG_9003

Aan de Kievitweg kom je een zuil tegen met daarop de tekst “Wegh van Meijl op Seven”. Deze zuil verwijst naar de gouden helm die in 1910 gevonden is.

IMG_9013IMG_9025

Via een zandweg kom je bij een natuurgebied uit. Dit natuurgebied is jammer genoeg niet toegankelijk voor publiek. Alleen van achter een prikkeldraad kun je een blik werpen op het gebied.

IMG_9040IMG_9045

Via een smal pad loop je nu parallel aan de Helenavaart en Kanaal van Deurne.

IMG_9032IMG_9036

Middels een bord langs het smalle pad wordt nu ook duidelijk wat de invloed is van de Marisberg op de omgeving.

Na ongeveer 1 kilometer kom je uit bij het punt waar de Helenavaart een bocht maakt naar rechts en het Kanaal van Deurne rechtdoor gaat.

IMG_9045IMG_9066

Je loopt nu nog 1,5 kilometer parallel aan de Helenavaart tot je een brug nadert. Na de brug overgestoken te zijn, loop je richting natuurgebied het Zinkske.

Het Zinkske maakt net als de Groote Peel en Deurnese- en Mariapeel deel uit van ‘de Peel’.

IMG_9102

Aan de rand van het Zinkske kwam er een buizerd over vliegen, samen met een strak blauwe lucht maakt dit een erg mooi plaatje.

IMG_9064-2

Wat meteen opvalt zodra je in het Zinkske bent is dat er maar één pad door dit gebied loopt, maar ook dat de snelweg zichtbaar, maar ook vooral hoorbaar aanwezig is.

IMG_9067IMG_9068

Daarnaast valt ook op hoe uitgestrekt dit gebied is, terwijl het zo onbekend is. Je komt hier geen enkele wandelaar tegen!

IMG_9077IMG_9078

Na ongeveer 1 kilometer kom je uit bij de Lage Brugweg, het is even uitkijken hier, want je loopt nu over een verharde weg, waarbij er geen fiets- of wandelpad is.

IMG_9080IMG_9081

Na ongeveer 700 meter over de Lage Brugweg sla je links een zandweg in. Je loopt nu parallel aan het Kanaal van Deurne.

IMG_9082IMG_9092

Na ongeveer 1 kilometer kom je weer bij het punt uit waar het Kanaal van Deurne en de Helenavaart elkaar kruisen.

IMG_9095IMG_9096

Je loopt nu weer naar de brug toe die je eerder al overgestoken bent.

Via smalle paden en brede zandwegen loop je nu weer via de Marisberg naar Grashoek toe.

IMG_9103IMG_9109

Af en toe is het echt een struinpad, tussen het gras op zoek naar een smal pad.

IMG_9111IMG_9113

De brede zandweg (Marisbaan) maakt duidelijk dat het hier niet vlak is.

Uiteindelijk heb je weer zicht op de kerk van Grashoek en via een pad parallel aan een  beek loop je naar het centrum toe.

IMG_9118

De route zag er op de kaart minder interessant en ietwat saai uit. Maar in het echt is het best een mooie route. De smalle paden langs het kanaal en door het bos maken het erg mooi. Maar ook de weidsheid van het Zinkske en ondanks het feit dat het zaterdag is kom je maar een enkele wandelaar tegen op deze route. Zeker een route voor in de zomer waarbij je ook het zeldzame spiegeldikkopje kunt zien vliegen!

Categorieën: NatuurWandelen