Vanaf het Grote Hof (Lindelsebaan 430, Overpelt) loopt er een wandelroute door de Winner, Winnerheide, Heide achter de Gorten, Hobos en langs de Winnerloop-Gortenloop. De afstand van deze route (combinatie van de blauwe en rode wandelroute) is 10 kilometer.


Download GPX track

Vanaf de parkeerplaats bij het Grote Hof loop je richting de Winnerloop door het gebied ‘Winner’.

IMG_9255IMG_9256

Al snel hoor en zie je diverse grote bonte spechten op zoek naar eten tussen de schors van oude bomen.

IMG_9276IMG_9283-2

De relatief hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid zijn een ideale mix voor mossen. Je kan ze nu overal vinden en met hun frisgroene kleur vallen ze extra op.

IMG_9289IMG_9302

Naast mos, kom je ook al enkele geweizwammen tegen. Een soort zwam dat sterk lijkt op een ‘gewei’.

IMG_9303IMG_9307

Bij de WInnerloop volg je een sterk slingerend pad door een bos. Het is soms even zoeken waar het pad loopt, door alle bladeren en heuveltjes en kuilen is het moeilijk te zien.

IMG_9310IMG_9313

De gele trilzwam valt hier extra goed op, tussen alle bruine tinten. Maar op de gevallen eikenbladeren kom je ook heel veel galappels tegen.

IMG_9315IMG_9318

Je steekt nu de Winnerloop over en aan de andere zijde gaat de Winnerloop verder als Gortenloop.

IMG_9321IMG_9323

In het bos liggen enkele kleinschalige heidegebieden. Op het brede zandpad lag een soort gel, sterrenschot (heksensnot) genoemd.

IMG_9344IMG_9345

Even verderop lag nog meer van dit sterrenschot, zelfs met een halve kikker erbij.

IMG_9356IMG_9363

Wanneer een reiger, vos of ander dier een kikker opeet dan is er niks aan de hand. Maar is het een vrouwtje kikker en heeft ze al het geleiachtige goed aangemaakt in haar buik, dan zal dit zodra het met vocht in aanraking komt opzwellen.

Het dier dat de kikker opgegeten heeft, zal dit uitzetten merken en als reactie daarop zal het alles uitbraken. Als je alleen de ‘gel’ vindt dan zitten er nog geen eitjes bij. Zie je wel zwarte stipjes of bolletjes, dan zie je de eitjes zitten.

De muizen maken nog volop gebruik van de relatief hoge temparatuur en je ziet en hoort ze nog massaal rondrennen tussen de struiken en hoge gras.

IMG_9372

Nu de zon bijna de laagste stand qua hoek bereikt, is het verschil tussen zon en schaduw in de bossen goed te merken. Daarnaast is het verschil in temperatuur ook goed te merken tussen de plekken waar de zon schijnt en waar het de hele dag ‘donker’ blijft.

IMG_9379IMG_9383

Halverwege de route loop je langs Het Hobos.

IMG_9397IMG_9398

Je volgt nu een lange rechte zandweg richting Winner. Een driehoornmestkever stak er de weg over.

IMG_9405

Bij een relatief open plek in het bos kom je bosbessenstruiken tegen, heide en heel veel geweizwammen!

IMG_9414IMG_9418

Na ruim 10 kilomter gewandeld te hebben kom je weer uit bij Grote Hof.

IMG_9424

In het voorjaar staan de fruitbomen in bloei op Domein Het Hobos en in de zomer zul je op de kleinschalige heidegebieden veel vlinders aantreffen. Zeker een route om nog een keer te lopen, maar dan in het voorjaar en najaar!

Categorieën: BuitenlandNatuurWandelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De captcha is niet meer geldig, herlaad de captcha!

Gerelateerde artikelen

Natuur

Meer dan 8 miljoen kg zand in de lucht

Iedereen zal het dinsdag gemerkt hebben; de lucht was niet mooi blauw maar geel/oranje gekleurd en de zon leek net alsof zij elk moment kon ondergaan terwijl de zon hoog aan de hemel stond. Door Lees verder…

Natuur

Mariahoutse Bossen

De bossen ten noorden van Mariahout worden ook wel Lieshoutse Bossen of Lieshoutse Heide genoemd. Het gebied ligt op de Midden Brabantse dekzandrug die gevormd is 10.000 jaar geleden! Helaas is er van het zand Lees verder…

Natuur

Einderheide – Riethoven

Bij het dorp Riethoven in het zuidoosten van Noord-Brabant ligt het gebied Einderheide. Het is een voormalig heidegebied dat in de loop van de twintigste eeuw is ontgonnen voor landbouw en de aanplant van bomen. Lees verder…