Ten westen van Hechtel ligt een restant van wat vroeger een groot heide- en landduingebied was. De naam “In den Brand” heeft zijn oorsprong in het feit dat je hier vroeger vrij brandhout mocht kappen. De rode route is 5,5 kilometer lang.


Download GPX track

Vanaf de parkeerplaats aan de Kamertstraat loop je meteen over een groot stuk landduin.

IMG_9425IMG_9426

Af en toe vang je nog een glimp op van al het zand wanneer je richting Kamert wandelt.

IMG_9428IMG_9429

Op oude afgestorven bomen tref je overal grote bonte spechten aan. En als je geluk hebt hoor je de groene specht die je ‘uitlacht’.

IMG_9432IMG_9432-2

In Kamert loop je parallel aan de Fazantstraat achter de huizen langs over een zandweggetje.

IMG_9436IMG_9437

Je loopt nu ruim één kilometer aan de rand van een militair oefenterrein.

IMG_9454IMG_9464

Door de hoge wal aan de rechterzijde van het wandelpad is het snel donker in het najaar en winter, de zon krijgt dan bijna geen kans om hier te schijnen.

IMG_9460IMG_9462

Je komt nu weer dichter bij de landduinen, het gebied is meer open en je treft hier heidestruiken aan.

IMG_9471IMG_9473

Op de schrale zandgrond kom je erg veel kortsmossen tegen. In den Brand kom je meer dan 40 verschillende soorten tegen! Zoals kleine heuveltjes zijn gebroeid met rendiermos en andere soorten (korst)mossen.

IMG_9474IMG_9475

Na 5 kilometer kom je weer uit bij de grote zandvlakte en even later ben je weer terug op de parkeerplaats.

IMG_9485IMG_9488

Jammer dat de route maar 5,5 kilometer lang is. De gele route is 11,5 kilometer lang en volgt veelal de blauwe route, maar gaat ook veel door weilanden en dorpjes.

Het is een leuke wandeling, maar voor een route over duinen kun je beter de Oudsberg wandeling lopen. De grote hoeveelheid korstmossen is dan wel interessant, de vormen en kleuren maken het een soort sprookjeswereld. Tenslotte is het jammer dat er geen langere route door dit gebied loopt.

Categorieën: BuitenlandNatuurWandelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De captcha is niet meer geldig, herlaad de captcha!

Gerelateerde artikelen

Natuur

Weerterheide

De winter is een ideale periode om een wandeling te maken over de Weerterheide. Kijk niet vreemd op als je militairen ziet of je schoten in de verte hoort, het is namelijk een militair oefenterrein Lees verder…

Natuur

Peelsche en Kroonvensche Heide

Ondanks de voorspellingen viel er geen regen, maar scheen zelfs de zon volop! Ideaal dus voor een lange wandeling van 11 kilometer lang over de Peelsche en Kroonvensche Heide. Vanaf de Burgemeester Willekenslaan bij de Lees verder…

Geschiedenis

Sprankelse bossen–Steensel

Ook dichtbij huis kun je soms mooie wandelingen maken zoals door de Sprankelse bossen bij Steensel. Een relatief korte wandeling van 6 kilometer door bossen, over heidegebied (ontstaan door het openhouden van gebieden onder de Lees verder…