Ten noorden van Hasselt ligt het gebied De Wijers en bestaat uit meer dan 1000 wijers (oude benaming voor een vijver waarin men vis kweekt).

Vanaf de 13e eeuw zijn de wijers ontstaan door veen- en ijzerwinning. Maar door de promotie van het kweken van vis door de abdij van Herkenrode zijn er honderden wijers extra ontstaan.


Download GPX track - Platwijers Wijvenheide

Er zijn diverse wandelingen uitgezet in de Wijers, waarbij er vijf wandelingen door de Platwijers en Wijvenheide lopen; groene wandelroute – 3km, oranje wandelroute – 5,2 km, rode wandelroute – 9 km, blauwe wandelroute – 10 km en gele wandelroute – 12,6 km.

De gele route kun je op diverse plekken starten, zoals op de kruising Witvenweg-Platwijersweg. Hier is namelijk een kleine parkeerplaats gemaakt.

Vanaf de parkeerplaats heb je meteen zicht op de eerste wijer, een van de vele wijers die je tijdens deze wandeling zult zien, namelijk het Witven.

IMG_9643IMG_9644

Je loopt nu richting de Kleine Platwijer en Grote Platwijer.

IMG_9654IMG_9659

Zonder verrekijker zie je maar de helft van de wandeling. Want je komt zoveel wijers tegen, waarbij de vogels vaak op grote afstand zitten dat je alleen maar kleine stipjes zult zien zonder verrekijker.

Gelukkig zitten niet alle vogels ver weg, zoals een blauwe reiger die in een moerasbos onzichtbaar probeerde te zijn. Een zilverreiger is net zo schuw als een blauwe reiger, een kleine beweging en ze vliegt meteen weg.

IMG_9662IMG_9666

Je loopt nu over de Semmestraat richting het Albertkanaal. Je steekt hierbij de Slangbeek over, die je later nogmaals zult oversteken.

IMG_9668IMG_9674

Bij het Albertkanaal loop je over het jaagpad. Dit jaagpad volg je ruim 2,5 kilometer! Met het stralende weer is dat helemaal niet verkeerd. Je ziet af en toe schepen voorbij komen en in de bermen staan nog her en der planten te bloeien!

IMG_9678IMG_9684

De brem bijvoorbeeld is weer gaan bloeien en de struikheide bloeit nog steeds. Als de struikheide in juli bloeit en nu nog, dan bloeit de struikheide bijna 6 maanden lang!

IMG_9686IMG_9690

Je passeert halverwege de route langs het Albertkanaal de Kolberg. Een heidegebied met natuurlijk ook weer wijers.

IMG_9691IMG_9692

In de verte zie je de kerk Sint Amandus, maar ook de brug ter hoogte van de Stokrooieweg . Je slaat nu rechtsaf en volgt de Goorstraat.

IMG_9695IMG_9697

Je verlaat na bijna 2 kilometer de Goorstraat en je komt uit bij de ‘Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand Kapel’.

IMG_9702IMG_9703

Via een groot grasveld loop je nu weer terug naar de Goorstraat om richting de Wijvenheide te lopen. In de bomen zie en je hoor je veel boomklevers. De ‘twie twie’ maakt het altijd makkelijk om een boomklever te herkennen. Maar als je goed kijkt kun je zo ook in de boom zien zitten.

IMG_9705IMG_9711

Op de Wijvenheide staan twee vogelkijkhutten. Kijk niet vreemd op als de eerste kijkhut vol zit met personen op hogere leeftijd met telelenzen.

Vanuit de tweede kijkhut heb je namelijk niet zo’n mooi uitzicht als bij de eerste kijkhut en daar is dus niemand te vinden.

IMG_9718IMG_9720

Aan het einde van het pad moet je links afslaan, maar de route loopt eigenlijk via het lager gelegen pad en je mist hierdoor de bordjes die de route wijzen.

IMG_9722IMG_9725

Je komt nu op het meest natte gedeelte van de route. Het modderige pad maakt je dit meteen duidelijk.

IMG_9730IMG_9731

Om te voorkomen dat aalscholvers de jonge vis opeten, zijn er op veel plekken draden over de wijers gespannen. Een trucje dat ook bij veel particuliere vijvers helpt tegen reigers.

IMG_9733

Ten zuiden van Ter Donk loop je over een natte weide, hier kun je in het voorjaar dotterbloemen in bloei zien staan, maar ook reigers zien die op zoek zijn naar voedsel.

IMG_9738IMG_9739

Uiteindelijk loop je aan de rand van het Witven terug naar het beginpunt van de route. Je hebt hierbij in de verte zicht op het Witven.

IMG_9740

Ondanks dat ze vandaag aan het maaien waren in het gebied, waren er zoveel vogels te zien en te horen. ’s Zomers kun je in het gebied ook nog de Kempense Heidelibel vinden, een soort die in België alleen bij het Hageven en in dit gebied te vinden is.

Met verrekijker maakt dit een extra mooie wandeling, want anders mis je zoveel vogels! Deze route staat zeker op mijn lijstje om ’s zomers nog een keer te lopen!