De naam voor het gebied is Vresselsbos, Vresselse Bos, Vressels Bos of Vresselsch Bosch. Kortom, iets met Vressels en een Bos!

Het Vressels Bos ligt ten noorden van Son en Breugel en bestaat voornamelijk uit productiebossen op een stuifzandrug. In het Vressels Bos kom je ook diverse vennen tegen, zoals de Hazenputten.


Download GPX track

Vanaf de parkeerplaats aan het Vogelsven in Sint-Oedenrode kun je een 9 kilometer lange wandeling door het Vressels Bos maken.

IMG_9922IMG_9923

Meteen valt op dat ze druk bezig zijn met werkzaamheden in het bos. De paden zijn niet altijd even goed begaanbaar en af en toen lijkt het alsof het flink gestormd heeft.

Vanwege de relatief warme winter is het erg vochtig en groen in de bossen. Overal zie je dikke tapijten mos groeien.

IMG_9925IMG_9935

De route is een wandeling waar bij je over brede paden loopt en even later loop je over paden die nauwelijks nog als pad te herkennen zijn.

IMG_9927IMG_9933

In een donker bos kwam ik de resten tegen van een duif. De duif die waarschijnlijk enkele uren geleden nog leefde, was nu tot op het bot kaalgevreten.

IMG_9931

Kijk ook in de verte wanneer je door het Vressels Bos loopt, want al na 10 minuten zag ik 2 reeën lopen!

Even later hoorde ik een groene specht die me aan het ‘uitlachen’ was en daarna zag ik 2 zwarte spechten. Die flink naar elkaar aan het roepen waren en mij gelukkig niet zagen!

IMG_9936

Op de grote paden zie je hoeveel er gekapt is afgelopen tijd, grote stapels boomstammen liggen te drogen om over een aantal weken opgehaald te worden.

IMG_9947IMG_9967

In de buurt van de Hazenputten is pas helemaal duidelijk hoeveel er gezaagd is. Overal liggen boomstammen en takken en de vele bandensporen maken duidelijk dat hier flink gewerkt is.

IMG_9952IMG_9953

Bij de Hazenputten heb je een erg mooi uitzicht over dit ven.

IMG_9959IMG_9960

Naast de groene en zwarte specht zie je nu ook erg veel grote bonte spechten.

IMG_9969

Richting de Oude Putten loop je weer door een erg donker bos. Ook hier trof ik een gesneuvelde duif aan. Die waarschijnlijk ook nog niet zo lang geleden gestorven was.

IMG_9972IMG_9975
IMG_9978IMG_9983

De Oude Putten zijn helaas niet te zien vanaf deze wandelroute. Maar je komt na de Hazenputten nog enkele andere vennen tegen.

IMG_9984IMG_9988

Aan de rand van het Vressels Bos kwam ik nog een bloeiende dagkoekoeksbloem tegen.

IMG_9993

Ook is hier duidelijk dat er veel wild loopt, te zien aan de smalle paden (wildwissels) die in- en uit het bos lopen.

IMG_9994

In een boom zaten twee boomklevers te hakken op zoek naar voedsel.

IMG_9998

In het zuiden van de route loop je nog langs diverse vennen, daarna loop je richting het DAF testterrein.

IMG_0001IMG_0002

Onderweg kwam ik nog een pluk haar tegen. Te zien aan de grijze onderkant is het van een konijn. Handig ezelsbruggetje is grIJs = konIJn. Zijn de haren wit dan zijn ze van een haas.

IMG_0006

Van het DAF testterrein krijg je niks te zien. Hekken zorgen er voor dat je geen glimp kan opvangen van de trucks die hier getest worden.

IMG_0018

Kijk onderweg op takken die op de grond liggen of hoog in de boom. De gele trilzwammen zijn erg goed te herkennen vanwege de gele kleur.

IMG_0010IMG_9957

Na het DAF testterrein loop je richting de parkeerplaats.

IMG_0019

Ondanks de werkzaamheden waren de paden nog redelijk begaanbaar. Eind 2016 volgt de tweede en tevens laatste fase. Daarna volgen er voorlopig geen grootschalige werkzaamheden meer.

Het feit dat je reeën, groene-, zwarte en grote bonte spechten ziet maakt het al een erg leuke en mooie wandeling. De vennen maken het ook een gevarieerde wandeling en het feit dat de paden soms niet goed herkenbaar zijn maakt het des te leuker.

Kortom, een erg mooie en gevarieerde wandeling!

Categorieën: NatuurWandelen