Bij een wandeling met veel vennen denkt men normaal aan Oisterwijk. Daar is namelijk een wandeling waarbij je 14 vennen onderweg tegenkomt. Maar in de Stiphoutse Bossen kun je een wandeling maken waarbij je 11 vennen onderweg tegenkomt! Kortom, er zijn dus meerdere vennenwandelingen te maken in Noord-Brabant.


Download GPX track - Gerwense Heide

Vanaf de parkeerplaats aan de 5e Bosweg in Stiphout kun je een wandeling maken van 11,5 kilometer langs de diverse vennen in dit gebied.

IMG_0248Vennen

Al vrij snel kom je het eerste ven tegen, het Witven.

IMG_0251

Een vos had netjes zijn behoeftes gedaan op een boomstronk. In zijn ontlasting waren de schilden van kevers nog goed te herkennen.

IMG_0252IMG_0254

Je komt nu bij het grootste ven uit, het Kamerven. Door de grote hoeveelheid neerslag, is het wandelpad vrijwel onbegaanbaar. Maar met waterdichte schoenen of laarzen kun je toch over het ‘waterpad’ lopen.

Doordat je zo dicht langs het water loopt, krijg je mooi de kans om de weerspiegeling van de wolken in het water te zien.

IMG_0257IMG_0259

IMG_0264IMG_0267

Na het Kamerven kom je een klein vennetje tegen.

IMG_0275

Door de grote hoeveelheid pijpenstrootje is het Kikkerven vrij moeilijk te zien. Maar de bruine kleuren van het pijpenstrootje geven het ven een erg mooie kleur!

IMG_0280IMG_0281

Het Wasven lijkt in eerste instantie een grote waterplas midden op het pad. Maar het Wasven werd vroeger gebruikt om de schapen te wassen.

IMG_0284

Uitrusten op het bankje bij het Kromven is nu niet mogelijk, want het bankje staat nu midden in het water!

IMG_0289

Het Kulkesven is een klein vennetje waarbij je letterlijk over de oever van het ven loopt.

IMG_0290IMG_0293

Tussen de vennen loop je over brede en smalle paden. Veelal door naaldbossen, aangezien dit een productiebos is. Daardoor is er van de heide niet veel meer over gebleven.

Na het Langdaalven loop je richting de Gerwenseweg om deze even later over te steken.

IMG_0294IMG_0299

Aan de zuidzijde van de Gerwenseweg ligt De Meer en een ven waarvan ik de naam nergens kan vinden.

IMG_0303IMG_0310

Op het wandelpad lag een flinke pluk haar. Met het handige ezelsbruggetje ‘grijs = konijn, wit = haas’, blijkt dit dus van een konijn te zijn.

IMG_0305

Je komt nu het laatste ven tegen van de route, namelijk een klein ven.

IMG_0316IMG_0318

Zoals op bijna elke wandeling, kwam ik ook nu weer de gele trilzwam tegen. Een paddenstoel die erg opvalt vanwege de gele kleur.

Na enkele heuvelachtige paden kom je weer uit op de 5e Bosweg. In de berm van de 5e Bosweg staat het klein hoefblad al bijna in bloei. Kortom, de lente komt er aan!

IMG_0320IMG_0323

De vele vennen maken het een erg mooie wandeling. Elk ven heeft zijn eigen sfeer en uitstraling, daarnaast is het gebied en de route tussen de vennen afwisselend. Geen rechte eindeloze paden, maar een afwisseling tussen brede en smalle paden.

Waarbij je veelal links en rechts moet afslaan tijdens de wandeling.

Deze wandeling staat op mijn lijstje om van de zomer nogmaals te lopen!

Categorieën: NatuurWandelen