Ten zuiden van Tilburg tegen de Belgische grens ligt de Rovertsche Heide en Papschot. Een natuurgebied wat vroeger geheel bestond uit heidevelden, maar sinds 1910 is men begonnen met de ontginning van het gebied.

Gelukkig is er sinds 1978 weer ruimte gekomen voor heide in dit gebied! Maar van de heide krijg je weinig te zien tijdens deze wandeling.


Download GPX track

De 11,5 kilometer lange wandeling door dit gebied start vanaf het kruispunt Oude Trambaan – Roovertsebaan in Esbeek. Dit kruispunt is alleen vanuit Poppel (België) te bereiken.

Ondanks het stralende weer waren er op sommige plekken nog resten van sneeuw te vinden.

IMG_0326IMG_0383

Dat er veel reeën in dit gebied leven is duidelijk te zien aan het aantal wildwissels (Smalle paden die door het wild gebruikt worden).

IMG_0327

De felgroene kleuren van het sterretjesmos valt nu extra goed goed op tijdens de wintermaanden.

IMG_0333

Na het bos loop je over een zandweg richting de Aalsthoeve. De resten van (waarschijnlijk) een haas waren hier op het zandpad te vinden.

IMG_0336IMG_0340

Bij de Aalsthoeve sla je linksaf richting het bos. Je kan nu in de verte de kerk van Esbeek (2 kilometer verderop) zien liggen.

IMG_0342

Aan de bosrand was het erg aangenaam, vanwege de zon, maar ook omdat het in de luwte van de wind ligt.

Niet zo vreemd dus dat de katjes hier al bijna in bloei staan.

IMG_0349

Het roepen van de buizerd was hier erg goed te horen, enkele malen kwam de buizerd overvliegen.

IMG_0351

Door de bossen loop je richting de Rovertsche Heide. Een hele berg veren maakte duidelijk dat hier recent een duif gesneuveld is. Een roofvogel heeft de duif kaalgeplukt en daarna opgegeten.

IMG_0356

Bijna bij de Rovertsche Heide kwam ik wederom buizerds tegen. Dit keer bleef een buizerd hoog in de boom zitten om daarna weg te vliegen.

IMG_0373-2IMG_0380

Je krijgt nu de enige kans om een blik te werpen op de Rovertsche Heide. Het gebied is namelijk niet toegankelijk voor publiek. Wat erg jammer is, want nu krijg je net het gevoel als bij de fietsroute Groote Peel of de wandelroute Liereman.

Dat je heel dicht bij natuur komt, maar niet echt er iets van kan zien en dus ook geen sfeer kan oppikken van het gebied.

IMG_0382

Af en toe kun je tussen de bomen door in de verte de Rovertsche Heide zien liggen, maar echt veel krijg je er niet van te zien.

IMG_0386IMG_0387

Momenteel zijn de paden rondom de Rovertsche Heide erg slecht begaanbaar. Bleswerkzaamheden (kappen van bomen) hebben er voor gezorgd dat de paden erg nat en modderachtig zijn geworden.

Jammer dat het herstellen van de paden vaak vergeten of uitgesteld wordt na bleswerkzaamheden. Het wandelen wordt hierdoor een hele opgave om zo droog mogelijk de paden te lopen.

IMG_0388IMG_0396

Gelukkig is er naast modder en hekken rondom de Rovertsche Heide veel te zien op en langs de paden. Zoals uitwerpselen van een vos, waarbij je duidelijk nog de botjes van zijn prooi kan zien zitten. Maar ook pootafdrukken van reeën in de modder waren er te zien.

IMG_0390IMG_0394

Na de Rovertsche Heide loop je richting Papschot, een ven en heide vlakbij de Belgische grens. Even lijkt het ook hier alsof je het ven van een ruime afstand moet bekijken, maar na een afslag naar rechts te hebben genomen, loop je over een mooi pad met zicht op het Papschot.

IMG_0416IMG_0418

Het mooiste gedeelte van de route is na het Papschot. Je loopt nu door een open gebied met heide en kleine vennetjes. Daarbij heb je een weids uitzicht met mooie bomen die hier volledig tot hun recht komen.

IMG_0430IMG_0433

Je loopt nu precies over de grens van België en Nederland richting de Oude Trambaan. Daarbij kom je diverse grensstenen tegen (208F, 208E en 208D).

IMG_0434

Net voor de Oude Trambaan sla je linksaf. Hier ligt een complex waar aardgas vanuit Slochteren op druk wordt gebracht om daarna weer verder te worden getransporteerd richting Frankrijk. Per dag passeert hier 1,5 miljoen m3 aardgas.

IMG_0442

Na dit ‘overslagstation’ loop je via een zandpad richting de kruising met de Oude Trambaan en Roovertsebaan.

IMG_0443

Het is erg jammer dat je van de Rovertsche Heide vrijwel niets te zien krijgt. Zo mis je wel het karakter van dit gebied. Gelukkig is het gebied ten zuiden van Papschot erg mooi en is er onderweg tijdens deze wandeling veel te zien. Het is hier opmerkzaam stil, kenmerkend voor dit deel van Noord-Brabant.

Hopelijk worden de paden ook weer snel hersteld, dan is het zeker een route om ’s zomers te wandelen en te genieten van de stilte!

Categorieën: NatuurWandelen