Update 27-09-2019: De meest actuele route is hier te vinden: https://natuurbeleven.com/post/2019/09/19/landgoed-exaten-haelense-beek-de-lange-vlieter-en-beegderheide-2

Ten westen van de Maas(plassen) en Roermond ligt het Landgoed Exaten, Haelense Beek, De Lange Vlieter en de Beegderheide. Een wandeling door al deze gebieden levert een totale lengte op van bijna 14 kilometer lang.

Met behulp van bestaande routes en Garmin Mapsource heb ik een route uitgestippeld, waarbij het altijd afwachten is of paden begaanbaar zijn en paden daadwerkelijk (nog) bestaan.


Download GPX track

Vanaf de parkeerplaats aan de Exatenweg (sommige kaarten geven aan Defensieweg) die parallel loopt aan de N273 (Napoleonsweg) start de route. Na het passeren van een klaphek loop je meteen door het gebied.

Door de nachtvorst van afgelopen dagen, was een klein ven op Landgoed Exaten nog bevroren. Al was het ijs erg dun op het ven.

IMG_0447IMG_0450

Je loopt nu langs diverse vennen, waaronder het Beegderven. Doordat de zon moeite had met door wolkendek heen te breken was het behoorlijk heiig (op de hei).

IMG_0455IMG_0464

Tijdens de gehele wandeling kwam ik maar liefst 4 plekken tegen waar een duif kaalgeplukt was voordat deze opgegeten werd.

IMG_0468IMG_0476

Zoals op veel wandelingen, kom je ook tijdens deze wandeling hoogspanningsmasten tegen. De hoogspanningsleidingen van Maasbracht – Eindhoven (380 kilovolt), Maasbracht – Dodewaard (380 kilovolt), Buggenum – Nederweert (150 kilovolt) en Buggenum – Kelpen (150 kilovolt) lopen door het gebied waar de wandeling door heen leidt.

IMG_0473

Net voor je Landgoed Exaten verlaat om over een zandpad richting de Haelense Beek te lopen, kwam ik een ontkiemende eikel tegen. Deze eikel trok zich niets aan van de nachtvorst en was al stevig in de grond geworteld.

IMG_0477IMG_0481

De zandweg loopt aan de rand van het bos waarbij je uitzicht hebt over de akkers en weilanden. In de verte kun je de kerk van Baexem zien liggen (2 kilometer verderop).

IMG_0479

De overgang bos en weilanden maakt het blijkbaar aantrekkelijk voor veel vogels. Want je hoort en ziet overal vogels vliegen en foerageren. Zo ook een blauwe reiger die in een weiland op zoek was naar wat lekkers.

IMG_0486

Bij de Haelense Beek loop je over de oever richting de Bosstraat. Doordat de beek uitgebaggerd was, heb je mooi de kans om te zien hoeveel weekdieren er zoal in de beek leven.

IMG_0506IMG_0507

Net voor de N273 (Napoleonsweg) kun je de 118 meter hoge tv toren in de verte (3,1 kilometer verderop) zien staan.

IMG_0512IMG_0514

Aan de overzijde van de N273 volg je het Tuspeelpad, een wandelpad aan de rand van de Boschmolenplas en De Lange Vlieter.

IMG_0518IMG_0527

Bij De Lange Vlieter staat een informatiebord over dit gebied met tekst en uitleg over de waterwinning in dit gebied.

IMG_0534IMG_0550

Wanneer je over de dijk loopt bij De Lange Vlieter in de zon, lijkt het al een beetje voorjaar. De buizerds hoog zwevend in de lucht en bloesem tussen de nog vrijwel kale struiken en bomen.

IMG_0533IMG_0537

Na deze twee grote plassen, ontstaan door grindwinning, sla je linksaf richting Tuspeel. Een natuurgebied in beheer en eigendom van het Limburgs Landschap.

IMG_0551

Het is een uniek natuurgebied, want hier is het hoogveen intact gebleven. Is er in de Groote Peel bijvoorbeeld heel veel turf afgegraven, maar hier is het gelukkig intact gebleven!

Jammer genoeg wordt de stilte verstoord door het verkeer op de N273, maar qua uitzicht verstoord de weg gelukkig niets!

Na de Tuspeel loop je door het bos richting de Beegderheide, daarbij zie je ook in de verte Waterproductiebedrijf Heel (WML) liggen.

IMG_0556IMG_0559-ree

Het pad vanaf de Baexemerweg is niet erg duidelijk, maar eenmaal gevonden is het goed opletten, want hier kwam ik 2 reeën tegen (zie bovenstaande foto – rood omkaderd).

Je loopt nu het laatste gedeelte van de route over de Beegderheide.

IMG_0561IMG_0565

Dat het goed gaat met de buizerd, is op de Beegderheide ook duidelijk te zien. Maar liefst 3 buizerds waren tegelijk in de lucht waarneembaar.

De route over de Beegderheide is niet overal vlak, soms kom je een klein klimmetje tegen. Zo moet je een enkele keer 8 meter klimmen over een zandheuvel.

IMG_0573IMG_0582

Aan de rand van de Beegderheide kom je op diverse plaatsen uitwerpselen van vossen tegen. Altijd ‘netjes’ op een verhoging gelegd, zodat de geur goed verspreid wordt in de omgeving.

IMG_0585IMG_0588

Op het einde van de route kom je nogmaals hoogspanningsleidingen tegen. Na een stuk door het bos gelopen te hebben, moet je de N273 weer oversteken om bij de parkeerplaats te geraken.

IMG_0591

Deze route heeft me erg positief verrast, want het was een voor mij onbekend gebied. Daarnaast kreeg ik op de kaart ook niet de indruk dat het zo’n mooi gebied zou zijn!

Veel wandelingen zijn afwisselend, maar deze route heeft echt van alles; bos, heide, vennen, beken, weilanden en vergezichten! Zeker een wandeling om nogmaals te lopen van de zomer, wanneer er ook volop vlinders en libellen te zien zijn.

Categorieën: NatuurWandelen