Wanda Catsman wandelt en blogt erg graag over al haar wandelingen. Sinds enkele maanden organiseert ze ook wandelingen, zoals gisteren de wandeling ‘Broekstruweel Stramproy’.

Aangezien de route recent aangepast is door de uitgever van het boekje ‘Mooiste boswandelingen van Nederland’, kregen wij de kans om de vernieuwde routebeschrijving te controleren.

Blijkbaar hadden erg veel mensen zin in een wandeling door het Kempen-Broek, want uiteindelijk liepen we met een groep van ongeveer 12 personen door een van de mooiste bossen van Nederland! Gelukkig liet het wild zich onderweg niet al te veel afschrikken door de hoeveelheid mensen!


Download GPX track

Vanaf de kerk in Stramproy start de aanlooproute naar de ‘echte’ route van ruim 12 kilometer. Met de aanlooproute erbij, is de wandeling ongeveer 17 kilometer lang.

Na ongeveer 2 kilometer gelopen te hebben passeer je voor de eerste keer de grens met Nederland en België. Hierna steek je nog maar liefst 9 maal de grens over!

IMG_4852 IMG_4856

Je verwacht hier geen bord met betrekking tot de kilometerheffing voor vrachtwagens, maar zelfs dit onverharde pad is voorzien van het bord.

Nadat je de Lossing bent overgestoken kom je in het Grootbroek uit. Een groot broekbos, waar de paden merkbaar vochtig zijn.

IMG_4857IMG_4858

Je hebt hier kans om wilde zwijnen te zien, maar de kans op reeën is een stuk groter. Je ziet overal sporen van reeën en met een beetje geluk zie je bij een open stukje bos een ree lopen.

IMG_4860IMG_4861

Zodra je parallel aan de Abeek loopt, zie je erg veel vlinders vliegen. Aan de overzijde van de Abeek zag ik het oranjetipje vliegen.

IMG_4862IMG_4863

Doordat je tijdens de route maar liefst 10 maal de grens oversteekt, kom je ook veel grenspalen tegen.

IMG_4864

Bij het meest noordelijk gelegen gedeelte van de Abeek (tijdens de route) kom je veel grauwe ganzen tegen. De grauwe ganzen komen met veel kabaal overvliegen. Je hebt hier ook kans om kuifeenden, smienten en blauwe- en zilverreigers te spotten.

IMG_4867IMG_4868

Regelmatig moest er overlegd worden of de route goed beschreven stond. Want wat is bijvoorbeeld ‘aan je linkerhand houden’?

IMG_4872IMG_4873

Na ruim 9 kilometer gewandeld te hebben kom je uit bij Nieuw Vosseven.  Een mooie gelegenheid om de bienenstich of appeltaart te proeven!

IMG_4876IMG_4877

De route loopt nu over droge zandgronden, een groot verschil met de natte broekbossen van het Grootbroek.

IMG_4878IMG_4879

Aan alles merk je dat het volop lente is, de bomen worden weer groen en de eerste bloesem staat volop te bloeien.

IMG_4880IMG_4881

Je maakt onderweg een kleine ‘uitstap’ naar het Grootbroek. Het frisgroen van de nieuwe bladeren in de broekbossen is overduidelijk aanwezig.

IMG_4883IMG_4884

Als je even later voor de 9e maal de grens oversteekt kom je ook hier weer een kilometerheffing bord tegen!

IMG_4885

De restanten van honderden, mogelijk duizenden, eikenprocessierupsen zijn nu maanden later nog steeds te vinden. Complete nesten van soms 2 meter hoog kom je tegen.

IMG_4890IMG_4891

Een rode eekhoorn liet zich niet afschrikken door de grote groep wandelaars en rende vrolijk rond.

IMG_4887

Met zicht op de kerk van Stramproy loop je via de aanlooproute terug naar de kerk in Stramproy.

IMG_4892IMG_4893

In oktober heb ik de Luysen route gelopen, een route die ook een gedeelte parallel loopt aan de Abeek. Het was extra mooi om nu ook het gedeelte Grootbroek te zien.

Tijdens de wandeling hebben we maar liefst 31 citroenvlinders gezien! Maar ook een dagpauwoog, ree, rode eekhoorn, oranjetipje, smient, grauwe ganzen, grote bonte spechten en nog veel meer. Ondanks de grote groep dus toch erg veel gezien!

Het was erg gezellig onderweg en het was een erg leuke groep mensen, kortom een erg geslaagde wandeling!

Zodra de libellen actief zijn, ga ik een combinatiewandeling maken van de Luysen en Grootbroek. Kortom, op en toe Kempen-Broek in één wandeling!