Je loopt rustig door het bos en opeens schrik je je rot.. brrrrroooeeemmm… in de verte zie je een motorcrosser over het pad scheuren en het zand vliegt metershoog de lucht in.

Je vloekt even en denkt ‘Grrr.. kon ik nu maar iets doen om ‘m te stoppen. Zodat hij/zij niet nog meer natuur vernielt en de rust verstoort.”

IMG_6333

Je zou 112 kunnen bellen, maar is een motorcrosser in een natuurgebied een noodgeval? Op dat moment hoop je het wel, want de onmacht die je even voelt, lijkt een noodgeval te zijn. Na een poosje nagedacht te hebben loop je verder en je blijft het gevoel houden van “kon ik maar iets doen, anders rijden ze hier volgende week misschien weer!”.

Enkele maanden geleden ben ik gevraagd om een app te ontwikkelen waarmee boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren), maar ook wandelaars en vrijwilligers van de diverse natuurorganisaties waarnemingen van wildcrossers (motorcrossers en quadrijders die zonder toestemming in natuurgebieden rijden) kunnen invoeren zodat de terreinbeheerorganisaties inzicht krijgen waar en wanneer wildcrossers actief zijn.

IMG_0385

Jammer genoeg is het niet ‘klik – melding verstuurd’ dat er meteen een boa in de auto springt om achter de wildcrosser aan te rijden. Maar door melding te maken krijgen de terreinbeheerorganisaties beter inzicht waar wildcrossers rijden en op welke dagen en/of tijdstippen. Zo kunnen ze gerichte acties ondernemen en is de pakkans een stuk groter dan op een zondag in een natuurgebied gaan staan wachten tot er mogelijk een wildcrosser langs komt scheuren.

Op dit moment is de app alleen beschikbaar voor Android toestellen met versie 4.3 of hoger. Daarnaast kun je alleen melding maken van wildcrossers in het gebied Tilburg – Den Bosch – Nijmegen – Roermond – Weert en via de Belgische grens tot aan Tilburg.

Kortom; een melding van een wildcrosser zal niet meteen die ene wildcrosser een flinke boete geven en zorgen dat hij nooit meer illegaal rond gaat rijden in de natuurgebieden. Maar je vergroot wel aanzienlijk de pakkans en wie weet wordt door de app, maar vooral door de meldingen, de overlast sterk teruggedrongen!

De app was te downloaden in de Google Play Store.