Je loopt rustig door het bos en opeens schrik je je rot.. brrrrroooeeemmm… in de verte zie je een motorcrosser over het pad scheuren en het zand vliegt metershoog de lucht in.

Je vloekt even en denkt ‘Grrr.. kon ik nu maar iets doen om ‘m te stoppen. Zodat hij/zij niet nog meer natuur vernielt en de rust verstoort.”

IMG_6333

Je zou 112 kunnen bellen, maar is een motorcrosser in een natuurgebied een noodgeval? Op dat moment hoop je het wel, want de onmacht die je even voelt, lijkt een noodgeval te zijn. Na een poosje nagedacht te hebben loop je verder en je blijft het gevoel houden van “kon ik maar iets doen, anders rijden ze hier volgende week misschien weer!”.

Enkele maanden geleden ben ik gevraagd om een app te ontwikkelen waarmee boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren), maar ook wandelaars en vrijwilligers van de diverse natuurorganisaties waarnemingen van wildcrossers (motorcrossers en quadrijders die zonder toestemming in natuurgebieden rijden) kunnen invoeren zodat de terreinbeheerorganisaties inzicht krijgen waar en wanneer wildcrossers actief zijn.

IMG_0385

Jammer genoeg is het niet ‘klik – melding verstuurd’ dat er meteen een boa in de auto springt om achter de wildcrosser aan te rijden. Maar door melding te maken krijgen de terreinbeheerorganisaties beter inzicht waar wildcrossers rijden en op welke dagen en/of tijdstippen. Zo kunnen ze gerichte acties ondernemen en is de pakkans een stuk groter dan op een zondag in een natuurgebied gaan staan wachten tot er mogelijk een wildcrosser langs komt scheuren.

Op dit moment is de app alleen beschikbaar voor Android toestellen met versie 4.3 of hoger. Daarnaast kun je alleen melding maken van wildcrossers in het gebied Tilburg – Den Bosch – Nijmegen – Roermond – Weert en via de Belgische grens tot aan Tilburg.

Kortom; een melding van een wildcrosser zal niet meteen die ene wildcrosser een flinke boete geven en zorgen dat hij nooit meer illegaal rond gaat rijden in de natuurgebieden. Maar je vergroot wel aanzienlijk de pakkans en wie weet wordt door de app, maar vooral door de meldingen, de overlast sterk teruggedrongen!

De app is te downloaden in de Google Play Store: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.mennoslaats.wildcrossersmelden


1 Comment

A.Hageman · 21 januari 2018 op 18:44

vandaag wandelden wij bij camping Distelloo en achter pannenkoekhuis De Helvoirtse Heide (Drunense Duinene) er reden 10 jeeps rondjes. deze zondagochtend het was zo eng! Ze reden rondom het veld achter het pannenkoekhuis. slecht voor de paden, eng voor wandelaars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De captcha is niet meer geldig, herlaad de captcha!

Gerelateerde artikelen

Natuur

Rucphense Heide

Veel stuifzand- en heidegebieden zijn in het bezit van het Rijksvastgoedbedrijf. Het Rijksvastgoedbedrijf is namelijk de officiële naam voor het onderdeel van Defensie dat verantwoordelijk is voor het grondbezit van de militaire oefenterreinen, zoals de Lees verder…

Natuur

Moerputten

Een van de bewoners van dit gebied heeft een rol in de film ‘Holland, natuur in de delta’ gespeeld, namelijk het pimpernelblauwtje. Het pimpernelblauwtje vliegt pas van eind juni tot en met augustus, maar gelukkig Lees verder…

Buitenland

Teverener Heide

Net over de grens bij Brunssum ligt in Duitsland de Teverener Heide. Dit gebied grenst aan de Brunsummerheide, maar is een stuk vlakker en waarschijnlijk kom je hier ook een stuk minder wandelaars tegen! De Lees verder…