Voor een mooie wandeling hoef je vaak geen uren te rijden, een mooi voorbeeld hiervan is het Loondermolenpad!


Download GPX track - Loondermolenpad

Vanaf de Volmolen (op deze plek stond al in het jaar 1350 een molen) start de 6,5 kilometer lange wandeling.

Na de Volmolen loop je over de gelijknamige camping richting de Dommel.

IMG_4894IMG_4896

De Dommel ontspringt in hetzelfde gebied als de Zwarte Beek, in december heb ik daar een wandeling gemaakt.

De paden kunnen erg drassig zijn, goede wandelschoenen of laarzen zijn geen overbodige luxe tijdens deze wandeling.

IMG_4897

De Dommel slingert hier door het landschap waarbij je goed kan zien waar de Dommel bochten probeert af te snijden.

IMG_4899IMG_4900

De bossen die aan de Dommel liggen zijn vaak broekbossen. Niet zo gek door de constante aanvoer van water door de Dommel.

IMG_4901IMG_4902

Je steekt na anderhalve kilometer de Keersop over, een zijbeek van de Dommel. Het is een smal bruggetje over de Keersop!

IMG_4906

Bij de dode bomen heb je grote kans om spechten te zien. Een zwarte specht vloog (te snel om een foto te maken) een holletje in.

IMG_4986IMG_4913
Je loopt nu over een plankenpad en in de verte zie je weer een bruggetje liggen.

IMG_4931IMG_4933

Precies op het moment dat ik het bruggetje wilde oversteken, zag ik een oranjetipje vliegen. Dus snel even omgedraaid en de vlinder voorzichtig benaderd.

IMG_4953

Het mannetje oranjetipje is duidelijk te herkennen aan de oranje vlakken op de vleugels. Het vrouwtje lijkt sterk op een witje en heeft geen oranje vlakken.

Na het bruggetje alsnog overgestoken te zijn, loop je over een weiland en heb je in de verte zicht op de 80 meter hoge kantoortoren van ASML.

Op een geknotte boom zat de roodborsttapuit luidkeels te fluiten, een vogel die opvalt vanwege zijn zwarte kop en rode borst.

De weilanden zijn erg nat en dus een een ideale plek voor planten zoals pinksterbloemen. Een van de waardplanten van het oranjetipje. De kans is dus groot dat je oranje eitjes aantreft op de pinksterbloemen.

IMG_4964

De route loopt nu van de Dommel richting de Keersop waarbij je door een merkbaar droger gedeelte van het gebied loopt.

In een van de bomen die langs de paden staan zat een zwarte kraai het gebied in de gaten te houden.

IMG_4990

Door even de route te verlaten kun je een blik werpen op de Keersop.

IMG_4995

Een van de 11 citroenvlinders die ik tijdens de wandeling heb gezien, bleef lang genoeg stilzitten om vastgelegd te worden.

IMG_4996

Op een zandpad kwam je volop holletjes en hoopjes zand tegen. Een duidelijk tegen dat er grijze zandbijen zitten die eitjes leggen in de holletjes.

Naast de tientallen grijze zandbijen kwam ik ook roodharige wespbijen tegen. Ze wachten geduldig af totdat een grijze zandbij een holletje heeft gegraven en leggen dan, nadat de grijze zandbij een eitje heeft gelegd, ook een eitje in het holletje.

De larve van de roodharige wespbij zal dan de larve van de grijze zandbij doden en het voedsel in het holletje opeten.

IMG_5002IMG_5009

Nadat je de Keersop bent overgestoken loop je weer richting de Volmolen. Daarbij loop je soms over dezelfde paden als de heenweg van de route.

Ondanks de relatief korte route is het een erg mooie route! Je kan de route eventueel ook combineren met een wandeling langs Vlasroot en Dommel.

Zodra de libellen actief zijn, heb je op deze route ook grote kans om bijvoorbeeld de bosbeekjuffer te zien. Deze route is zeker een aanrader om vaker te lopen!

Categorieën: NatuurWandelen