Met het mooie weer in het vooruitzicht heb ik een route uitgezocht op de website waar ik ook mijn allereerste gps-wandeling (Dolembreux) gevonden heb. Dit keer heb ik de wandeling mergellandschap gedownload en ben op Bevrijdingsdag/Hemelvaartsdag richting Bassenge (Nederlandse naam is Bitsingen) gereden.


Download GPX track

Je kan heel gemakkelijk bij het gemeentehuis en tevens politiebureau parkeren. Op deze ‘zondag’ was de parkeerplaats helemaal leeg.

Vanaf de parkeerplaats steek je meteen de Jeker, een zijrivier van de Maas, over (Franse naam is Le Geer).

IMG_5509IMG_5510

Je loopt via een voetgangerstunnel onder het spoor door en meteen gaat de weg omhoog, waarbij je tussen de bomen door uitzicht hebt over het gebied.

IMG_5511IMG_5516

De verharde weg wordt al snel een wandelpad en de bermen staan hier vol met aronskelken, look-zonder-look en salomonszegel.

IMG_5515IMG_5517

Zodra je het bos uitgelopen bent, heb je uitzicht over de weilanden en akkers. Daarbij zie je overal vuursteen liggen en een typisch bruin gekleurde grond, mergel genaamd.

Mergel zoals je hier ziet is gevormd in het Krijt (145-66 miljoen jaar geleden toen hier een zee lag).

IMG_5520IMG_5522

Je hebt tijdens de wandeling heel veel vergezichten, waarbij het graan en koolzaad voor de groene en gele kleuren zorgen.

IMG_5523IMG_5531

Bij een enkele boom op deze toch vrij kale heuvels kwam ik een braakbal tegen. In de braakbal zie je duidelijk een schedeltje zitten.

IMG_5526IMG_5525

De paden zijn soms nauwelijks te herkennen als pad, alleen de bandensporen van een tractor geven aan dat je daadwerkelijk over een pad loopt.

IMG_5530

Af en toe kom je holle wegen tegen, waarbij je dan een fraai doorkijkje hebt.

IMG_5535IMG_5536

Het graan wat nu op een voetbalveld lijkt, zorgt soms voor een erg eentonig beeld.

IMG_5542_stitch

Je hebt nu uitzicht over de dorpen Heure-le-Romain, Hallembaye en Haccourt.

IMG_5565_stitch

De strak blauwe lucht en recent bewerkt land, geven hele fraaie beelden.

IMG_5574

Het mooie weer was blijkbaar ook erg aantrekkelijk voor motorcrossers, want des te dichter je bij de groeve komt des te meer motorcrossers je tegenkomt.

IMG_5588_stitch

Daarnaast komen er mensen met aanhangers (uit Nederland) richting de groeve gereden om daar ter plekke hun motor af te laden en rond te crossen.

IMG_5584IMG_5598

De routebeschrijving geeft op dit punt aan dat je een akker moet oversteken richting een grote boom. Maar op de akker is geen enkel pad meer te herkennen (mogelijk ook als landbouwgrond in gebruik genomen).

IMG_5594IMG_5596

Ik heb de route daarom vervolgd richting de ingang van de groeve en via de verharde weg naar het treinspoor gelopen.

Bij het treinspoor zie je mooie heuvels liggen met daarbij soms een rotswand(je).

IMG_5600IMG_5603

De steile heuvel vlak voor de ingang van de spoortunnel heet ‘Réserve naturelle du Coteau du Tunnel’. Door de ligging van de steile heuvel en het soort grond kom je hier zeldzame flora en fauna tegen. Jammer genoeg stonden de orchideeën nog niet in bloei!

IMG_5605IMG_5612

Je moet het pad links van informatiebord omhoog volgen. Maar even rechtdoor lopen kan zeker geen kwaad, want hier staan de orchideeën letterlijk op het pad te groeien!

Planten zoals pimpernel kom je hier ook tegen.

IMG_5610IMG_5617

De trein gaat hier een tunnel in die maar liefst 1637 meter lang is!

Het is een van de mooiste gebieden van de route, het uitzicht, de zeldzame flora en fauna, maar vooral de rust!

IMG_5614

Na dit natuurgebied loop je weer over de heuvels richting Wonck (Nederlandse naam is Wonk) om daar parallel aan de Jeker te lopen.

IMG_5625IMG_5627

Voordat je bij de Jeker aankomt, heb je zicht op de rotswanden (zover je van rotswanden kan spreken natuurlijk).

IMG_5635IMG_5637

Het pad naast de Jeker is niet toegankelijk voor fietsers, het aantal mensen wat je hier tegenkomt is dan ook vrij beperkt.

IMG_5638IMG_5640

Nadat je richting de bebouwing bent gewandeld, loop je weer via een steile weg omhoog richting enkele grotten en een holle weg.

IMG_5642IMG_5643

De route loopt nu weer verder over de heuvels waarbij je je soms afvraagt of je niet stiekem over de maan loopt.

IMG_5665

Ten noorden van Bassenge kun je goed zien hoe de bodem opgebouwd is. Dieren maken hier dankbaar gebruik van door holen te graven.

IMG_5667

Je hebt hier ook een mooi uitzicht met daarbij de verschillende kleuren van mergel, graan en koolzaad.

IMG_5670IMG_5668

Je loopt nu voorbij een boerderij een weiland in, waar het ondanks de droogte redelijk modderachtig is. Na dit weiland loop je door een draaihekje en lijkt het even alsof je verkeerd bent gelopen. Als je goed kijkt kun je hier een pad ontdekken en even later moet je lekker op je achterwerk naar beneden schuiven om weer in Bassenge te komen. Lopend het steile pad aflopen gaat je niet lukken zonder te vallen! De bewoner tegenover het steile pad zal je vreemd aankijken, dat er weer een waaghals zich hier naar beneden laat glijden.

IMG_5677

Het eerste gedeelte, het natuurgebied bij de spoortunnel en het laatste gedeelte van de route zijn erg mooi. De stukken waarbij je kilometers over de heuvels loopt zijn in het begin erg mooi want je hebt prachtige vergezichten, maar op een bepaald moment heb je ze wel gezien. Iets meer afwisseling zou dan erg welkom zijn. Ben je op zoek naar een sterk gevarieerde route dan is dit niet de beste wandeling, ben je op zoek naar lekker doorlopen en af en toe ‘natuur’ zien dan is dit de perfecte route!