Natuurmonumenten heeft twee wandelingen uitgezet in het dal van de Beerze en Logtsevelden met een afstand van 7 en 6,3 kilometer lang. Voeg je beide wandelingen samen dan kom je op een totale afstand van 13 kilometer.
Download GPX track - Dal van de Beerze Logtsevelden
Vanaf de parkeerplaats bij de Spoordonkse Molen in Spoordonk kun je de wandeling starten, maar ook vanaf de parkeerplaats op de kruising Logtsebaan – Beverdonksedijk.
Meteen zie je de Beerze liggen, een beek die ontspringt in Lommel (België) en uitmondt in de Dommel bij Boxtel en Halder.
Over een degelijk pad loop je nu parallel aan de Beerze en in de verte zie je een bruggetje liggen. Soortgelijke bruggetjes kom je ook tegen op de Loondermolenpad wandeling.
Vanaf het bruggetje heb je een mooi uitzicht over de Beerze en omgeving.
Het leek alsof alle libellen tegelijk tevoorschijn waren gekomen, tientallen libellen vlogen er namelijk rond.
Naast de tientallen libellen, kwam ik ook diverse vlinders tegen zoals het bont zandoogje en diverse soorten witjes.
Het meest opvallend zijn toch wel de weidebeekjuffers, als ware danseressen vliegen ze rond met de opvallend gekleurde vleugels.
Naast de bloeiende boterbloemen en paardenbloemen staat ook de zuring nu massaal te bloeien. De velden krijgen er meteen een rode kleur van.
In de berm kwam ik ook nog ‘spuug’ tegen van het spuugbeestje.
Een van de zeldzamere soorten libellen die hier tegenkomt is de bosbeekjuffer. Het vrouwtje heeft een groene kleur en de vleugels zijn wat minder donker gekleurd dan bij het mannetje.
Veel libellen waren nog super vers. De vleugels lijken op kristal en ze blijven erg stil zitten om zo bloed in hun vleugels te pompen om daarna een leven te beginnen als imago na een tijd larve te zijn geweest.
De oranjetipjes waren druk bezig om voor nageslacht te zorgen. Een schouwspel waarbij ze de omgeving vergeten en helemaal op elkaar gericht zijn. Je kan ze dan ook makkelijker benaderen.
Zelfs enkele centimeters naast het pad kun je de verse libellen vinden, zoals deze metaalglanslibel.
Na ongeveer 2 kilometer steek je de Beerze over en vervolg je aan de oostelijke zijde van de Beerze de wandeling.
Naast libellen en vlinders kwam ik ook de witgerande tuinslak en de zeldzame behaarde bijenwolf tegen.
De route loopt nu door het vloeigebied van de Beerze. Een gebied waar de Beerze zo breed mogelijk kan stromen en hierdoor ontstaat ook een broekbos. Ideaal voor allerlei soorten soorten vogels.
Na het vloeigebied steek je de weg over en je vervolgt de route langs een rechte beek, de Heiloop.
Ook hier kom je van alles tegen zoals het landkaartje in voorjaarskleed en een (dode) meikever.
Nadat je linksaf bent geslagen is de het gebied merkbaar droger en de geur van hars wordt ook steeds sterker.
Je komt nu aan de rand van de Kampina, een groot heidegebied tussen Boxtel en Oisterwijk.
Sta zeker even stil bij het Winkelsven, de kans is namelijk erg groot dat je de zeldzame gevlekte witsnuitlibel ziet!
Deze libel jaagt namelijk op insecten en paart tussendoor ook nog even en gaat daarna telkens op hetzelfde plekje zitten.
Je hoort luid gekwaak van de groene kikkers en met een beetje geluk zie je er zitten.
Na het Winkelsven tot aan de Beerze was het met een hand voor mijn gezicht lopen. De miljoenen pluisjes van de wilgenbomen vlogen hier namelijk door de lucht. Een keer ademen en alles in je neus of keel begint te kriebelen.
Al die pluisjes op de grond gaven het idee alsof er sneeuw gevallen was.
Na het vloeigebied loop je via dezelfde weg terug als de heenweg. Helemaal niet erg, want overal zie je vlinders en libellen vliegen.
Af en toe zie je zelfs parende libellen.
In de verte zie je de kerk van Spoordonk liggen. Je moet dan nog ongeveer 750 meter lopen voor je weer bij de parkeerplaats bent.
Een prachtige route op een prachtige dag! Tijdens de route is meteen duidelijk wat schoon water van de beek en bloemrijke bermen opleveren; tientallen vlinders en libellen!
Het is ook mooi om de overgang van nat naar droog gebied te zien, daarbij vang je kort een glimp op van de Kampina en natuurlijk de zeldzame soorten kevers en libellen maken het nog interessanter!