Tussen de Zuid-Willemsvaart en Schijndel ligt de het Wijboschbroek. De naam refereert aan het broekbos bij het dorp Wijbosch.

Als eerste wil ik hier een waarschuwing plaatsen; deze wandeling zou ik niet in korte broek en een shirt met korte mouwen lopen! Door de hoge waterstand in het gebied, is het een ideale broedkamer voor muggen. Maar ook teken komen hier veelvuldig voor.

IMG_20160620_115333

Daarnaast zijn de paden op een groot aantal plekken overwoekerd met bramenstruiken. Kortom, anti-muggenmiddel, lange broek en een shirt met lange mouwen is een vereiste voor deze wandeling!

Vanaf de parkeerplaats in de buurt van de kruising Broekseweg en Aakendonk kun je twee uitgezette routes lopen. Deze routes zijn door Staatsbosbeheer uitgezet. Jammer genoeg zijn het maar relatief korte routes. Zodoende heb ik een route gedownload van ongeveer 10 kilometer.


Download GPX track

Meteen is duidelijk dat je door een broekbos loopt. Overal zie je een soort van moeras, afgestorven bomen en veel water. Voor maandag was de hele dag regen voorspeld, maar gelukkig begon het pas om 14:00 uur te regenen. Zodoende heb ik de route van 10 kilometer ingekort naar 8 kilometer.

IMG_6406IMG_6407

Ondanks dat het droog was, kwam ik tientallen slakken tegen onderweg. Of beter gezegd, honderdtallen!

Vrij snel na de parkeerplaats kom je bij een klein ven uit. Het water is nauwelijks zichtbaar, aangezien de krabbenscheer in bloei staat. Het is een waterplant die in het voorjaar omhoogkomt, bloeit en vervolgens zichzelf weer laat zakken in het water.

IMG_6408

Je verlaat het bos en loopt via een zandpad weer richting het bos. De bloemrijke bermen zijn een ideale plek voor vlinders.

IMG_6409

Wanneer je het bos weer inloopt, lijkt het alsof je door de Nederlandse jungle loopt. De paden zijn hier zo overwoekerd, dat het soms niet meer zichtbaar is waar je moet lopen.

IMG_6410IMG_6411

Je begrijpt dan ook meteen waarom ik een lange broek adviseer in verband met de bramenstruiken (en de muggen).

Op de open stukken heb je grote kans om een specht te zien, zoals een juveniele grote bonte specht.

IMG_6421

Vervolgens steek je de Biezenloop over en je blijft deze beek ongeveer een kilometer volgen. De bermen zijn ook hier weer een ideale plek voor vlinders. Het koevinkje is hier dan ook volop te vinden. In totaal kwam ik ruim 10 koevinkjes tegen op het pad parallel aan de Biezenloop!

IMG_6424IMG_6425

Maar ook libellen zoals de azuurwaterjuffer kom je hier tegen.

IMG_6436IMG_6439

In de verte (1,5 kilometer) zie je de  Sint-Servatiuskerk in Dinther liggen. De afgestorven bomen zijn een ideale plek voor spechten. Je ziet dan ook diverse gaten in de afgestorven bomen zitten.

IMG_6445IMG_6452

Nadat je de Biezenloop hebt verlaten, loop je over een pad. Het is een donker, vochtig en overwoekerd pad. Een jungle pad!

IMG_6464IMG_6474

Helaas bleek de route over een pad te lopen dat niet meer bestaat, of zo overgroeid is dat er van een pad geen sprake meer is. Gelukkig waren de oevers van de Molenheide Loop gemaaid, zodat ik de route via de Baksdijk en Steeg weer kon vervolgen.

IMG_6491IMG_6492

Ook hier kom je de Amerikaanse rivierkreeft tegen, een soort die vrijwel alle Europese rivierkreeften verstoten.

De route loopt nu verder over het fietspad, jammer genoeg is er geen andere mogelijkheid dan over dit verharde fietspad de route te vervolgen.

IMG_6498IMG_6500

Je komt in de bermen, maar ook op het fietspad diverse soorten slakken tegen. Maar ook reptielen zoals de gewone pad.

IMG_6501IMG_6504

Op een paaltje zat de roodborsttapuit, een vogel, die makkelijk te herkennen is aan de zwarte kop en rode borst.

IMG_6506

De bloemrijke bermen zijn ook hier voor vlinders een bron van voedsel. Ondanks het grauwe weer, kwam ik ook hier diverse koevinkjes tegen.

IMG_6509IMG_6510

De ‘originele’ route loopt via de Poelkensdijk en Broekseweg richting de parkeerplaats. Ik heb de route vervolgd via de Broekantsedijk en ben via het bos richting de parkeerplaats gelopen.

Daarbij kom je nog een overwoekerd ‘geboorteboom’-bos tegen. Dit bos is in 2009 geplant, maar jammer genoeg is er van de borden nog maar weinig te zien. Op de borden staan namelijk de namen voor wie er hier bomen zijn geplant!

IMG_6518IMG_6519

Via het ven met krabbenscheer loop je weer terug naar de parkeerplaats.

Ondanks de muggen en teken (gelukkig zag ik hem over mijn arm lopen toen ik bij de parkeerplaats liep en hem snel kon verwijderen) is het een mooi gebied! Wanneer je ook nog een ronde maakt ten oosten van de parkeerplaats, kun je waarschijnlijk een mooie wandelroute maken van 12 kilometer door dit gebied!

De overwoekerde paden geven een slordige indruk (qua beheer), maar maakt het juist ook weer erg leuk. Je loopt dan niet zomaar even snel door het gebied, je beleeft het nu echt!

Kortom, een route om vaker te lopen!

Categorieën: NatuurWandelen