In de buurt van Bakel (Noord-Brabant) ligt het natuurgebied de Grotelsche Heide (of Grotelse Heide). Een mix van naald- en loofbos, graslanden, heide en een heidebeek kun je hier vinden! Staatsbosbeheer heeft een route van ruim 8 kilometer uitgezet in het gebied.

Op de informatieborden wordt de route als blauw weergegeven, maar de route is met roodgeverfde paaltjes aangegeven. Daarnaast loopt de route iets anders dan op het informatiebord staat aangegeven.


Download GPX track

Vanaf de Grotel in Bakel start de rode route. Wanneer je de herberg voorbij rijdt ligt er een parkeerplaats voor wandelaars.

IMG_6520IMG_6521

Meteen na de start zie je de zendtoren in Bakel liggen. Deze toren is 128 meter hoog!

Je loopt om een oude akker, waar nu grassen en kruiden de kans krijgen om volop te groeien. Het perceel is dan ook een grote voedselbron voor vlinders geworden.

IMG_6525IMG_6527

De route loopt nu verder door het bos.

IMG_6530IMG_6531

Je krijgt vervolgens de Esperloop te zien. Een heidebeek, al is er van de heide vrijwel niets meer over in het gebied waar deze beek doorheen stroomt.

IMG_6533IMG_6534

De route volgt nu de Esperloop, maar al snel zal je je om moeten draaien. Door de hevige regenval van afgelopen weken, is het wandelpad overstroomt door de Esperloop.

Je kan de route vervolgen door een breed pad te volgen en uiteindelijk kom je weer op de rode route uit.

Het open terrein is ook een ideale plek voor allerlei soorten vlinders, zoals hooibeestje, bruin zandoogje en zuringspanner.

IMG_6539IMG_6542

Via een hekje verlaat je nu het open terrein en gelukkig was ik niet de enige die even twijfelde tussen teruglopen of schoenen en sokken uit en broekspijpen omhoog doen.

IMG_6544IMG_6545

Want ook hier was het pad veranderd in een beekje en er was geen omweg mogelijk dit keer.

IMG_6546

Even later moest er weer over een (water)pad gelopen worden. Maar gelukkig konden daarna de sokken en schoenen weer aan. Het pad parallel aan de Esperloop was redelijk tot goed begaanbaar.

IMG_6547IMG_6552

De reeën lopen ook over dit wandelpad te zien aan de pootafdrukken.

IMG_6554

In het zuidoosten van de route loop je aan de rand van het gebied. De overgang tussen natuur en landbouw is dan altijd erg duidelijk.

IMG_6559IMG_6560

Het pad aan de rand van het gebied is begroeid met bandnetels en bramenstruiken. Een ideale plek voor heel veel vlinders, libellen en andere insecten zoals de schorpioenvlieg.

IMG_6565

Maar ook weidebeekjuffers en het groot dikkopje kom je hier tegen.

IMG_6586IMG_6580

Opeens stak er in de verte een ree het pad over. Jammer genoeg heb ik er geen foto van kunnen maken. Maar na ongeveer 25 meter stond de ree me aan te kijken en bleef rustig staan.

IMG_6604IMG_6605-2

Je verlaat het bos en loopt aan de rand én over een open terrein. Het staat hier vol met jakobskruiskruid, maar nog geen rupsen te bekennen van de Sint-Jacobsvlinder. Wat ook niet vreemd is, aangezien de rupsen pas vanaf juli te vinden zijn.

IMG_6612

Je komt hier ook schijnspurrie tegen. Een klein fragiel plantje met lila gekleurde bloemetjes.

IMG_6615

Ter hoogte van de zendtoren grazen koeien, de kalveren zijn erg nieuwsgierig en zullen pas op het laatste moment wegrennen als je ze passeert.

IMG_6619IMG_6621

De beek loopt hier rechtdoor, maar ook via een meer natuurlijkere vorm aan de rechterzijde.

Ook hier is het terrein weer ideaal voor insecten, met allerlei bloeiende planten.

IMG_6627IMG_6637

De beek kronkelt door het landschap en overal zie je vlinders vliegen.

IMG_6638IMG_6644

Je verlaat het gebied en loopt via de Grotel terug naar de parkeerplaats.

IMG_6646IMG_6648

Net voor de parkeerplaats zat een gehakkelde aurelia stil op een brandnetel.

Ondanks de overstroomde wandelpaden is het een verrassend mooi gebied! Vreemd dat de wandelroute niet op de site van Staatsbosbeheer te vinden is.

Categorieën: NatuurWandelen