Bij vlinders denk je aan bloemrijke bermen en natuurgebieden. Maar de iepenpage is een vlinder die je gewoon midden in de stad kan vinden.

Zoals de naam al zegt, leeft de iepenpage voornamelijk bij iepen (bomen). Ze zetten namelijk alleen op de iepen hun eitjes af.

Tot enkele jaren geleden dacht men dat er maar één populatie in Nederland te vinden was bij één iep in Heerlen!

Gelukkig heeft onderzoek uitgewezen dat er meer iepenpages te vinden zijn in Nederland. Naast Heerlen zijn er ook iepenpages gevonden in Winterswijk en zelfs in Eindhoven!

Het is niet zo vreemd dat deze vlinder een vrij anoniem bestaan heeft, want de mannetjes zitten in de metershoge iepen en de vrouwtjes paren en leggen hun eitjes in de iepen. Een enkele keer komen ze ook nectar drinken bij andere bomen of planten in de buurt.

De kans om ze spontaan te zien is dus heel erg klein!

Maar door 5 tot 10 minuten een boomtop van de iep af te speuren op verticaal bewegende vlinders zorgt ervoor dat er steeds meer iepenpages waargenomen worden.

De Vlinderstichting en de Gemeente Eindhoven willen natuurlijk heel graag weten waar de iepenpage in Eindhoven leeft. Daarom werd er afgelopen maandag een bijeenkomst georganiseerd in ’t Wasven in Eindhoven om geïnteresseerden te informeren over de iepenpage, maar vooral ook te enthousiasmeren om op zoek te gaan naar de iepenpage.

IMG_20160627_100418IMG_20160627_120405

Na een stukje theorie over vlinders en hun leefgebied was het tijd om de vlinders ook daadwerkelijk te gaan zien.

Ondanks het slechte weer, hebben we toch één iepenpage waargenomen!

IMG_6726IMG_20160627_125308

Want is de iepenpage wel zo zeldzaam als men denkt? En wat kan de Gemeente Eindhoven doen om de populatie(s) iepenpages in Eindhoven in stand te houden en eventueel uit te breiden?

Kortom, allerlei vragen die vrijwilligers kunnen helpen beantwoorden door de iepen in Eindhoven te bekijken op zoek naar de iepenpage.

Enkele tips om de iepenpage waar te kunnen nemen:

– Neem een ruime afstand tot de boom

– Zie je veel bijen en hommels vliegen? Dan zijn de omstandigheden goed voor de iepenpage om te vliegen

– Bekijk de top van de iep met het blote oog en gebruik daarna een verrekijker om de top van de boom beter te bekijken

– De iepenpage herken je door het verticaal op- en neer vliegen van en naar de top van de boom

– Zie je na 5 tot 10 minuten geen iepenpages vliegen, dan is de kans groot dat er geen iepenpages zitten

Op onderstaande kaart staan alle iepen van Eindhoven gemarkeerd met een groen stipje.

Overzichtskaart_Iepen_Eindhoven_vakjes

Gedetailleerde kaarten kun je hier downloaden:

Kaart A

Kaart B

Kaart C

Kaart D

Kaart E

Kaart F

Kaart G

Kaart H

Zie je een iepenpage vliegen? Geef je waarneming door via telmee.nl of waarneming.nl dan komt je waarneming in de NDFF (Nationale Databank Flora en Fauna) terecht en dus ook bij de Vlinderstichting en Gemeente Eindhoven.

Wil je eerst ‘proef’ kijken, neem je verrekijker mee en kijk bij de iep op de kruising bij de Sint Martinuskerk (kruising Het Hofke en Tongelresestraat) in Tongelre (Eindhoven). Daar zitten ongeveer 3 iepenpages in de boom!

IMG_6725

Veel succes met zoeken én vinden natuurlijk!

Categorieën: NatuurOnderzoek