Tijdens mijn zoektocht naar een mooie wandeling kwam ik diverse wandelingen tegen die langs de Astensche Aa (Astense Aa) lopen. Jammer genoeg was er geen enkele route die ook in het gebied start.
Aan de hand van diverse routes heb ik zelf een route van 13 kilometer uitgestippeld in het gebied. De route start bij de parkeerplaats op de Hazeldonkseweg ter hoogte van Jong Nederland Liessel.


Download GPX track

Al vrij snel merk je dat ook in dit gebied de planten weelderig groeien door de grote hoeveelheden neerslag van afgelopen weken. Na enkele kilometers had ik al een teek opgelopen. Gelukkig kon ik de teek snel verwijderen.

IMG_6883

Vooral in het begin van de route wanneer je door de Liesselse Bossen (Galgenberg) wandelt is goed te merken dat de zandgrond kurkdroog of kletsnat is.

Een soort nachtvlinder die in Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg massaal voorkomt is de phegeavlinder. In België wordt deze vlinder ook wel melkdrupje genoemd. Deze vlinder is zeker niet schuw, want steek je arm maar eens uit en de kans is groot dat er een phegeavlinder op komt zitten.

IMG_6888IMG_6934

Na 2 kilometer wandelen heb je uitzicht op de kerk van Liessel (1,8 kilometer verderop).

IMG_6894

Na dit uitzicht was het ‘kattengejank’ van de buizerds erg goed hoorbaar. Een paartje buizerds zat behoorlijk luid te roepen vanuit een boom en even later tijdens het vliegen.

IMG_6900

In het gebied waar je nu loopt kom je struikheide en zelfs dopheide tegen. Het was verrassend om hier dopheide tegen te komen, aangezien het hier droge zandgrond is en dopheide niet graag droog staat.

IMG_6914IMG_6916

Na 4,5 kilometer zou de wandeling rechtsaf slaan en even verderop weer linksaf slaan om een beekje te volgen. Door de extreme hoeveelheden regen van afgelopen weken was het niet mogelijk om de route hier te volgen. Via het veld met (water)maïs heb ik de route moeten vervolgen. De route die wel toegankelijk is, staat in het gpx bestand en het kaartje ingetekend.

IMG_6951IMG_6957

Via een hobbelig pad kom je aan de rand van het gebied uit. Daar zie je tientallen koeien in de wei staan.

IMG_6959IMG_6962

Via een fietspad loop je richting het bruggetje bij de Astensche Aa. Je steekt het bruggetje niet over, maar slaat voor het bruggetje linksaf.

IMG_6961IMG_6964

Net voor het bruggetje kwam ik nog een landkaartje tegen. De tweede generatie imago’s heeft een zomerkleed en wijken daarmee sterk af van de eerste generatie in het voorjaar.

IMG_6975IMG_6979

Op de oevers van de Astensche Aa kom je tientallen, of beter gezegd, honderden libellen tegen.

IMG_6983IMG_6987

De weidebeekjuffer kom je hier ook tegen. Het is een soort libel die erg mooi is om te zien tijdens de vlucht. Natuurlijk wordt er ook volop voortgeplant door de libellen.

IMG_6984

Jammer genoeg is aan de overkant van de Astensche Aa de oever gemaaid. Het geeft meteen een uitstraling van een saaie beek zoals in de winterperiode.

IMG_6988

Je passeert diverse stuwtjes en even later loop je door het bos. De Astensche Aa meandert hier weer zoals vroeger.

IMG_6998IMG_6999

Het ziet er veel fraaier uit dan zo’n rechtgetrokken beek.

IMG_7007IMG_7010

Zodra je in de buurt van de A67 (snelweg Venlo – Eindhoven) komt, hoor je het verkeer. Het is hier weer even kletsnat en je moet goed zoeken voor een alternatieve droge route.

IMG_7015IMG_7017

Uiteindelijk loop je nu parallel aan de snelweg. Dit is maar 200 meter, want daarna sla je alweer linksaf. De overlast van de snelweg qua geluid is dus zeer beperkt tijdens deze wandeling.

IMG_7025

Na 250 meter ligt er een mooi ven en staat er een bankje. Een ideale plek om even te genieten van de rust (je hoort nog wel wat verkeer van de snelweg natuurlijk).

IMG_7026

Je loopt nu weer verder door het bos richting de parkeerplaats.

IMG_7027

Uiteindelijk is de route 13 kilometer lang en erg gevarieerd! Dennenbos, heide en een beekdal, kortom van alles komt voorbij tijdens de wandeling.

Deze route is zeker een aanrader voor in de zomer vanwege de vlinders en libellen. Maar natuurlijk ook de phegeavlinder!

Categorieën: NatuurWandelen