Vanaf de kerk in Zelem (Halen) starten diverse wandelingen door de vallei van de Zwarte Beek, een zijrivier van de Demer.


Download GPX track

Mijn idee was om de blauwe en rode route te wandelen om zo een mooie afstand van 12 km te lopen. Jammer genoeg was er net vandaag een wandeltocht uitgezet door dit gebied. Aan het erg hoge tempo van de wandelaars was te zien dat het niet om ‘gezellig en lekker van de natuur genieten’ wandelaars ging, maar om de zogenaamde kilometervreters. De tocht was namelijk maximaal 50 km lang! Zodoende heb ik een iets andere (kortere) route gelopen.

Na de kerk valt meteen op dat de bermen hier nog lekker ruig  en bloemrijk zijn. Vlinders, bijen en andere insecten profiteren hier dan ook optimaal van.

IMG_7399IMG_7402

Een smal pad loopt nu linksaf richting een vijver. Zeker de moeite waard om hier even te genieten van het uitzicht! Je ziet nu ook de spoorlijn Hasselt – Aarschot liggen.

IMG_7403IMG_7406

Nadat je de spoorlijn bent overgestoken verlaat je de X route en volgt de rode route. Meteen valt de vallei op! Bossen steken in de verte op uit de horizon en voor je ligt een groot open terrein waarin de Zwarte Beek stroomt.

IMG_7407

Je passeert nu enkele huizen en verlaat de bebouwde kom van Zelem (Halen). Nu loop je even parallel aan de Zwarte Beek. Je vraagt je meteen af, waarom het niet de Bruine beek is.

IMG_7410IMG_7411

De oevers van de beek staan vol met moerasspirea en andere bloemen. Je komt hier dan ook allerlei vlinders tegen zoals het oranje zandoogje en klein koolwitje.

IMG_7413IMG_7414

Een grote gele vogel met een zwiepende staart kom je hier ook tegen, de grote gele kwikstaart.

IMG_7415IMG_7426

Je loopt nu het bos in en ziet aan de rechterzijde van het pad de vallei liggen. De haas houdt graag van deze open terreinen, dus de kans is groot dat je er hier een ziet zitten (of ziet wegrennen).

IMG_7433

De route loopt nu enigszins omhoog, via een verharde weg.

IMG_7434IMG_7436

Daarna gaat de weg over in een zandpad langs de maïsakkers. De invloed van bomen op maïs is hier goed zichtbaar. De maïsplanten die dichtbij de bosrand staan zijn beduidend kleiner. Het pad gaat nu weer over in een (gras)wandelpad.

IMG_7437IMG_7439

Je hebt ook uitzicht over de graanvelden die nu prachtig bruin gekleurd zijn!

Na ongeveer 5 kilometer verlaat je de blauwe route en je blijft nu de rode route volgen. Je loopt nu voornamelijk door bosrijk gebied. Ideaal voor muggen en dazen die hier volop zitten.  Hier kwam ik ook op de route van de wandeltocht. Om niet alleen maar (hard)lopende wandelaars te zien heb ik de oranje route genomen.

Je loopt nu verder over bospaden en passeert enkele huizen midden in het bos.

IMG_7444IMG_7446

Na ongeveer 7,5 kilometer kom je weer uit in de vallei van de Zwarte Beek. Je passeert even later de Zwarte Beek en na het passeren vloog een ijsvogel weg richting het volgende bruggetje.

IMG_7447IMG_7449

Je steekt even later weer het spoor over en in de verte zie je de kerk van Zelem weer liggen.

IMG_7451

De bloemrijke bermen zaten nu vol met vlinders, zoals koevinkjes en landkaartjes.

IMG_7453IMG_7459

Na 9 kilometer gewandeld te hebben kom je weer bij de kerk uit.

Vanwege de muggen, dazen en het benauwde weer was het helemaal niet zo erg om de route aan te passen en wat in te korten om niet de hele tijd grote hoeveelheden wandelaars tegen te komen. Het is niet zo’n heel speciale route, maar ondanks het feit dat de route zelf niet zo speciaal is, maakt het zien van zoveel vlinders en een grote gele kwikstaart het allemaal weer helemaal goed!