Aangezien de wandeling bij de abdij van Averbode zo goed bevallen was, heb ik nog een wandeling gemaakt in hetzelfde gebied. Dit maal ten zuiden van Averbode bij Zichem.

Er is hier een wandeling uitgezet van 9 kilometer langs de Demer, door de Kloosterbeemden, over de Voortberg, langs de Leigracht/Zwartebeek en Hulpe en tenslotte door het Vierkensbroek. Kortom, alle ingrediënten voor een afwisselende route met water, broekbos, heuvel en vergezichten!


Download GPX track

Vanaf het station Zichem kun je de rode route starten, je loopt vrij snel een doodlopende straat (met uitzondering van wandelaars) in en al vrij snel zie je de Demer liggen.

IMG_7463IMG_7471

De Demer is een zogenaamde regenrivier, bij veel neerslag kan het waterpeil extreem hoog  komen te staan. Eind juni was hier bijvoorbeeld sprake van, de wandelroute was zelfs afgesloten!

Meteen valt op dat de oevers voornamelijk uit grassen bestaan. Terwijl je juist bloemrijke oevers zou verwachten.

Tussen het gras heb je grote kans om verse libellen te vinden die aan het uitharden zijn na het uitsluipen. Bijvoorbeeld de gewone oeverlibel.

IMG_7475

Wanneer er toch bloemen staan, kom je ook meteen een groot aantal vlinders, libellen en andere insecten tegen.

IMG_7479IMG_7481

Op een paaltje kwam ik een opgedroogde kikker of pad tegen. Je vraagt je meteen af hoe zo’n dier hier terecht is gekomen.

IMG_7484IMG_7485

De Demer slingert mooi door het landschap, je hoeft niet bang te zijn dat je kilometers een rechte weg moet volgen.

IMG_7490IMG_7505

In het gras kom je ook de weidebeekjuffer tegen, zodra deze libel begint te vliegen lijkt het net een danser. De zwart gekleurde vleugels en het fel blauwe lijf maken het een prachtige combinatie om te zien.

IMG_7497IMG_7518

Na ongeveer 2,5 kilometer worden de bermen en oevers steeds bloemrijker, je komt hier dan ook steeds meer bloedrode heidelibellen tegen.

IMG_7511IMG_7525

In de verte zie je nu de Voortberg (50 meter hoge getuigenheuvel van de Diestiaanzee) liggen, dit plekje wekt echt de indruk alsof je in het buitenland bent. De spoorlijn dichtbij een rivier, de huizen aan de voet van een heuvel (bergje).

IMG_7527IMG_7531

Je steekt hier een bruggetje over en kijk goed naar het water want het zit hier vol met kleine visjes.

Nadat je het spoor bent overgestoken is het even goed zoeken naar het pad want het is echt overwoekerd.

IMG_20160725_134841

Na 100 meter loop je steil omhoog tegen de Voortberg op. Je ziet nu een kleine wijngaard liggen en eenmaal boven heb je een mooi uitzicht op de omgeving. In de verte (3,5 km) zie je de Basiliek van Scherpenheuvel liggen.

IMG_7532IMG_7535

Na een klein stuk door het bos gelopen te hebben loop je over een grasland. Een ideale plek gelegen op het zuiden. Je komt hier dan ook honderden sprinkhanen tegen.

IMG_7537IMG_7550

Net als in Averbode bestaat de bodem hier uit ijzerzandsteen.

IMG_7551

Blijkbaar houden varens van dit soort bodem, aangezien ze hier massaal groeien.

IMG_7552

Je daalt nu steeds verder af tot je vervolgens linksaf slaat richting de vogelkijkhut. Een ideale kijkhut voor vogelaars want het is per auto bereikbaar en er zijn regelmatig waarnemingen van vogels zoals ijsvogel, kwak en woudaapje.

IMG_7553

Je loopt nu weer verder op de rode route en komt onderweg nog duidelijk het profiel van de bodem tegen.

IMG_7557IMG_7559

De wandeling gaat nu door het Vierkensbroek, een terrein waarbij de vennen weer hersteld zijn. Je komt hier ook allerlei vogels tegens zoals aalscholver, blauwe reiger maar ook libellen zoals de gewone oeverlibel.

IMG_7564IMG_7574

De distels vormen een natuurlijke magneet op vlinders. Soorten zoals landkaartje, distelvlinder en dagpauwoog kun je hier dan ook makkelijk vinden.

Je loopt nu parallel aan de Hulpe, overal is duidelijk hoeveel water hier de afgelopen weken heeft gestaan. Kijk ook maar eens naar de boomstammen, daarop is duidelijk te zien hoe hoog het water heeft gestaan.

IMG_7588IMG_7590

Kwam ik op het begin van de wandeling nog een mooie (levende) weidebeekjuffer tegen, ditmaal een exemplaar die ten prooi is gevallen aan een spin.

Opvallend is het grote aantal juffers dat je hier bij de Hulpe tegen komt. Je krijgt soms de kans om ze van erg dichtbij te bekijken.

IMG_7596

Je verlaat nu weer even de route en loopt richting de Leigracht/Zwartebeek. Hier staat een 7 meter hoge uitkijktoren.

IMG_7608IMG_7610

Dit plekje is ook in trek bij reeën, aangezien je hier heel veel pootafdrukken tegenkomt.

IMG_7612

Je loopt vervolgens richting de N212, een straat waar 70 km/uur gereden mag worden. Het is dus prettig als je even verderop niet meer over de straat hoeft te lopen.

IMG_7614IMG_7615

In de verte zie je weer het station van Zichem liggen.

Wanneer je na deze wandeling nog niet genoeg hebt gezien van de Demer kun je er voor kiezen om ook nog de route Achter Schoonhoven te lopen.

Wederom een erg mooie wandeling! Je komt van alles tegen onderweg qua vlinders, vogels en libellen. Maar ook de afwisseling qua landschap maken het een zeer gevarieerde route. Een nadeel, deze route is waarschijnlijk in de winter niet erg fraai. Zeker een aanrader voor in het voorjaar en de zomer!