Ten noorden van America en Meterik (Limburg) liggen de Schadijkse Bossen. Vroeger was dit een uitgestrekt heidegebied, maar door de grote vraag naar mijnhout einde 19e eeuw, zijn er volop dennen geplant.

Sinds 2006 heeft Staatsbosheer weer ruimte gemaakt in de Schadijkse Bossen zodat de heide van vroeger weer volop kan groeien. Het heuvelige landschap is daardoor weer zichtbaar geworden.


Download GPX track

Jammer genoeg is er op de site van Staatsbosbeheer niets te vinden over wandelen in de Schadijkse Bossen. Maar gelukkig kwam ik deze wandeling tegen, die ik op enkele plekken heb aangepast en kom zo tot een lengte van 9 kilometer.

Het informatiebord op de parkeerplaats bij de Gusseweg geeft aan dat er tegenwoordig 7 wandelroutes zijn uitgezet in de Schadijkse Bossen, waarvan 3 routes starten bij de Gusseweg. De langste route heeft een lengte van 11,5 kilometer.

IMG_20160813_110903

Wat ook meteen opvalt als je de kaart bekijkt dat er een erg lange mountainbikeroute door het gebied loopt van maar liefst 19 kilometer! De kans is dus erg groot dat je onbewust over de mountainbike route loopt. Let hier dus goed op!

IMG_7654IMG_7656

Vrij snel na de parkeerplaats loop je door de bossen richting de Schaakse Heide. Dit gebied is sinds 2006 weer open gemaakt zodat heide weer kans krijgt om te groeien.

IMG_7659_stitch

Je hebt hier een erg fraai uitzicht over het gebied. De heuvels, zand en heide zijn overal te zien!

Via smalle paden vervolg je de route en je komt regelmatig bloeiende struikheide tegen. Maar ook padden die het pad oversteken.

IMG_7668IMG_7670

Het is dan weer even klimmen door het mulle zand om vervolgens met een snelle vaart de heuvel af te lopen.

IMG_7674

Midden in het open gemaakte gebied kom je een kruis tegen. Dit kruis is geplaatst ter nagedachtenis aan Derk van Assen.

IMG_7675

Je loopt nu via slingerende paden midden door het gebied, waarbij je regelmatig fraaie uitzichten hebt.

IMG_7676IMG_7677

Aan de rand van het pad lag een ingedroogde kikker of pad. Rode mieren waren druk bezig om het dode dier op te ruimen. De onderkant was namelijk al helemaal leeg gevreten.

IMG_7679

Dat augustus en september de maanden voor sprinkhanen zijn was op de Schaakse Heide ook goed te merken. Overal hoorde en zag je sprinkhanen zitten of wegspringen.

IMG_7683

Net voordat je de Schaakse Heide verlaat, kwam ik Nederlandse landgeiten tegen. Ze worden hier ingezet om het gebied open te houden, al groeien de berken wel erg snel met al die neerslag van afgelopen maanden.

IMG_7688IMG_7689

Je loopt nu de rest van de route door de Schadijkse Bossen. De productiebossen zijn meteen een stuk minder interessant dan de Schaakse Heide.

IMG_7691IMG_7694

Maar als je goed kijkt, zie je nu heel veel bovisten (soort paddenstoel). Het lijken een soort tennisballen die op de bodem groeien.

IMG_7692

Om wandelaars te waarschuwen dat ze niet over de MTB route gaan lopen zijn er speciale posters opgehangen.

IMG_7703

De route loopt vervolgens over de Naaldhoutweg (een zandpad tussen de akkers) waarbij je de landelijke omgeving ziet liggen.

IMG_7705IMG_7706

Weer bijna terug bij de parkeerplaats kom je nog enkele brede wespenorchissen tegen. De meest algemene orchidee-soort in Nederland.

IMG_7710

De Schaakse Heide is een mooi en afwisselend gebied, de struikheide, heuvels, zand en de korte klimmetjes over de heuveltjes maken het een leuke route. De productiebossen van de Schadijkse Bossen zijn juist het tegenovergestelde van de Schaakse Heide.

Kortom, een afwisselende route met bos, heide, akkers, heuvels en veel zand!

Categorieën: NatuurWandelen