Meestal is het vrij rustig op de Oirschotse Heide vlakbij Eindhoven. Maar als je pech hebt, hoor en zie je schietende militairen en vliegen er een Chinook en Apache laag over. Het is namelijk een militair oefenterrein van Defensie.

Je mag er gewoon vrij wandelen zolang je de militaire oefeningen niet verstoort.


Download GPX track

Op de Eindhovensedijk zijn enkele kleine parkeerplaatsen waar je de route kan starten. Je steekt na de parkeerplaats een groot zandpad over waarbij je meteen merkt dat dit niet een lichte wandeling gaat worden.

Je komt nu al meteen een erg mooi heideveld tegen en verderop de wandeling kom je nog veel meer mooie heidevelden tegen. Wanneer je de Eindhovensedijk oversteekt tref je veel minder heide aan, maar juist nog veel meer zand!

IMG_7836IMG_7845

Je loopt over de paden die gebruikt worden door de militaire voertuigen. Kleine smalle paden kom je hier nauwelijks tegen. Maar het losse zand en het uitzicht maken dat meteen weer goed.

Het zand is ook ideaal om sporen te zoeken, zoals de pootafdrukken van reeën en andere dieren.

IMG_7846IMG_7859

Het is ook een paradijs voor insecten, zoals basterdzandloopkever, grote rupsendoder en steenhommel.

Je loopt weer via de zelfde weg terug naar de parkeerplaats en steekt nu de weg over. Er ligt nu een grote zandvlakte voor je.

IMG_7918IMG_7920

Al vrij snel hoorde ik het kenmerkende geluid van de Chinook en even later zag ik de helikopter met tandemrotor over me heen vliegen. Van een afstand is het al een indrukwekkend geluid, maar als zo’n helikopter vlak over je heen vliegt dan is het helemaal een belevenis.

IMG_7923IMG_7924

In de verte zag je af en toe grote zandwolken ontstaan waar de helikopter dichtbij de grond vloog. Gelukkig liep ik aan de rand van het gebied!

Ondanks de Chinook die talloze rondjes vloog over het gebied zweefde er een buizerd op de thermiek op zoek naar voedsel. Soms leek het even alsof er een botsing zou ontstaan tussen de buizerd en de Chinook, maar gelukkig was dat niet het geval.

IMG_7938IMG_7950

Na flink doorstappen in het mulle zand kom je weer bij de weg uit. Hier kwam een Apache helikopter nog even een ‘show’ geven. Telkens bleef de Apache enkele seconden stil hangen op een bepaald punt en vloog daarna weer verder. Ook dit zorgde voor de nodige zandwolken (op veilige afstand van waar ik liep).

Uiteindelijk is het een wandeling van bijna 10 kilometer geworden. Het eerste gedeelte is nog kleinschalig met mooie heidevelden en paden die redelijk begaanbaar zijn. Maar zodra je de Eindhovensedijk bent overgestoken is het afzien vanwege het mulle zand. Maar de grote zandvlakte heeft ook weer iets surrealistisch. Daarnaast de kans om van dichtbij een Apache of Chinook over te zien vliegen heeft ook wel wat.

Kortom, ga je voor bloeiende heide, loop dan ten noorden van de Eindhovensedijk. Wil je even lekker afzien in het mulle zand, loop dan ten zuiden van de Eindhovensedijk.