Afgelopen zaterdag organiseerde Ravon een doe-excursie in de Leuvenumse bossen. Doel van de excursie was om reptielen te zoeken én te vinden natuurlijk!

Tussen twee gebieden waarvan bekend is dat er allerlei soorten reptielen voor komen is een soort van ecologische verbindingszone aangelegd. De verbinding bestond eerst ook, maar doordat de verbinding dichtgegroeid was is deze weer open gekapt.

Natuurmonumenten wil daarom graag weten hoeveel en welke soorten reptielen er in de twee gebieden, maar ook in de ‘nieuwe’ verbindingszone te vinden zijn.

IMG_7951IMG_7964

Onder leiding van Peter Pfaff gingen we met een groep van ruim 10 personen op zoek naar reptielen. Een beetje onwennig liep iedereen het veld in, want waar moet je kijken, hoe snel moet je lopen, allemaal zaken waar je niet bij stilstaat als je reptielen gaat zoeken.

Na nog geen 15 minuten werd als eerste een adder (vrouwtje) gevonden! In Nederland komen in het wild 3 soorten slangen voor; gladde slang, ringslang en adder. De adder is de enige soort die giftig is.

Meteen kwam iedereen naar de vondst kijken. De adder liet door te sissen duidelijk merken dat ze alle aandacht maar niets vond. De dag begon dus al meteen erg goed en iedereen liep snel terug om vol goede moed verder te zoeken.

IMG_7953IMG_7956

Tussen de hoge graspollen zag ik een hazelworm (vrouwtje) liggen. Peter liet de hazelworm aan iedereen zien en dat zorgde er voor dat iedereen nog beter ging zoeken!

Want al snel kwamen we een zandhagedis en diverse levendbarende hagedissen tegen. Maar ook nog een adder waarvan je alleen het staartpuntje kon zien.

IMG_7958IMG_7959

Zodra er een adder gevonden werd kwam iedereen kijken, maar als iemand een levendbarende hagedis had gevonden werd het na 3 keer al ‘gewoontjes’.

Nadat de zon wist door te breken werden de reptielen ook steeds sneller. Een levendbarende hagedis zag je alleen nog maar als een flits wegschieten en een adder was er zo van door als iemand hem gespot had.

Gelukkig hadden de andere excursie-deelnemers ook oog voor niet-reptielen. Zoals hooibeestjes, zwarte heidelibellen, heksenboter, rups van de veelvraat, kraaiheide en een mestkever vol mijten,

Na het heideveld liepen we door de verbindingszone naar het andere veld. Maar enkele keren werd er een levendbarende hagedis gespot. Verder hebben we op de verbindingszone geen reptielen gezien.

In de verte zagen we nog wel 3 edelherten op hun gemak voorbij lopen.

IMG_7994-2IMG_7998

Onder een boomstronk had iemand nog een heidekikker gevonden. Een mooie waarneming!

Op het tweede veld dachten we even wilde zwijnen te horen, maar het waren roepende raven. Was het op het eerste veld nog speciaal als je een hagedis had gevonden, op het tweede veld riep niemand meer bij het zien van een levendbarende hagedis.

Jammer genoeg hebben we op het tweede veld geen slangen gevonden, maar wel enkele hazelwormen en tientallen levendbarende hagedissen.

Maar ook een juveniele grote bonte specht en dikkopjes van de gewone pad.

IMG_8023IMG_8032

De doe-excursie heeft een hoop waarnemingen opgeleverd die richting Natuurmonumenten gaan. Zodat zij het beheer en onderhoud van de heidevelden en verbindingszone hierop kunnen afstemmen.

Een zeer geslaagde dag en ook zeer speciaal om diverse adders te zien!