Ruim een half jaar geleden liep ik in het gebied waar de Grote Molenbeek (of Groote Molenbeek) ontspringt, in de buurt van Grashoek (Limburg).

Gisteren heb ik een korte wandeling gemaakt langs de Grote Molenbeek ter hoogte van Sevenum. Het gebied hier wordt ook wel het Molenbeekdal genoemd en is in beheer bij Staatsbosbeheer.

Was de beek voorheen puur om water af te voeren is het nu weer ingericht als een natuurlijke beek en is het zeker de moeite waard om over de oevers van de Grote Molenbeek te wandelen. De wandeling is maar slechts 3 kilometer lang, maar er valt onderweg van alles te zien.


Download GPX track

Vanaf de parkeerplaats bij het AC restaurant kun je de wandeling starten. Het lijkt een beetje vreemd, want het is een vrij grote en lege parkeerplaats, maar aan het einde van de parkeerplaats loop je het gebied in. Je loopt meteen parallel aan de Grote Molenbeek.

Al na enkele meters zie je weidebeekjuffers vliegen. Met de zwart gekleurde vleugels lijken het net dansers als ze rondvliegen!

IMG_8046-2IMG_8050

Er groeien allerlei planten op en in de beek, zoals pijlkruid en egelskop. Maar (jammer genoeg) groeien er ook volop brandnetels op de oevers.

Je passeert enkele bruggetjes waarbij je goed in het water van de Grote Molenbeek kan kijken. Je ziet bijvoorbeeld bootsmannetjes, schrijvertjes en schaatsenrijders.

Waar de wandeling de brug oversteekt hoor je duidelijk enkele greppelsprinkhanen zoemen. Mocht je het geluid niet horen, dan blijk je jammer genoeg geen 15 kHz meer te horen.

IMG_8058IMG_8062

Op en langs de paden kom je volop kikkers en padden tegen. Het is dus oppassen waar je loopt!

IMG_8068

De talloze bloemen worden druk bezocht door allerlei vlinders zoals het landkaartje, gehakkelde aurelia en atalanta.

IMG_8076IMG_8078

Uiteindelijk ben ik bij het bruggetje met bankje weer omgedraaid in verband met de tropische temperatuur.

Sommige vlinders kom je weer op exact dezelfde bloemen tegen. Weer bijna terug bij de parkeerplaats kwam een bruine glazenmaker druk op en neer gevlogen over de beek voorbij.  Deze libel is duidelijk te herkennen aan de bruine vleugels.

Eenmaal bij de parkeerplaats vloog er nog een buizerd over.

Ondanks de korte wandeling blijkt maar weer dat je veel moois tegen kan komen in de natuur!