Op mijn verlanglijstje stond al geruime tijd Nationaal Park Hoge Kempen in Belgisch Limburg. Nu de heide volop in bloei staat is een wandeling door dit Nationale Park een ware belevenis!

Er zijn diverse wandelroutes uitgezet, waaronder de gele route met een lengte van 13,4 kilometer (inclusief verbinding parkeerplaats kom je uit op 14,5 kilometer). Een makkelijk te bereiken startpunt is de parkeerplaats aan de Bessemerstraat (N77) ter hoogte van een ziekenhuis en zorgcentrum.


Download GPX track

IMG_20160907_085813elevation

De route ligt op ongeveer 10 kilometer afstand van de Sint Pietersberg, je zou dus verwachten dat de route erg heuvelachtig is, tijdens de wandeling merk je er niet zo heel veel van. Maar als je achteraf kijkt naar het hoogteprofiel van de route zou het toch merkbaar moeten zijn!

IMG_8300IMG_8302

De route staat erg duidelijk aangegeven, verdwalen is haast niet mogelijk! Je loopt de eerste kilometers van de wandeling door de bossen waarbij je kans hebt om reeën te spotten. Jammer genoeg was een ree mij te snel af, ik hoorde hem wel, maar zag hem niet.

Na ongeveer 3 kilometer loop je de bloeiende heide tegemoet, je ziet ook meteen tientallen dagpauwogen vliegen.

IMG_8327IMG_8332

De heide wordt beheerd door schapen, die soms op aai-afstand langs de omheining lopen.

Net voordat het pad rechts afslaat, pak je een erg smal pad. Hierbij heb je een erg fraai uitzicht over de omgeving!

IMG_8345_stitch

Je loopt nu verder door de heide richting de Vallei van de Ziepbeek.

IMG_8364IMG_8365

De Vallei van de Ziepbeek staat bekend om de grote hoeveelheid beenbreek. Vervolgens loop je over het fietspad om verderop over te steken en de weg te vervolgen in de bossen.

Je loopt even later weer door een heidegebied, waarbij je talloze gagelstruiken tegenkomt. Het is zeker de moeite waard om aan de bladeren te ruiken. Een zachte geur geven ze af.

IMG_8374IMG_8378

Na dit heideveld loop je alleen nog maar door de bossen naar het vertrekpunt van de route. Je passeert een beekje en als je denkt dicht bij de parkeerplaats te zijn, krijg je nog vals plat. Van 60 meter naar ruim 100 meter hoog.

IMG_8402

Je loopt vervolgens weer over de ‘aanlooproute’ terug naar de parkeerplaats.

Ondanks dat je verwacht dat het heuvelachtiger zou zijn, is het een mooie wandeling! Daarnaast is het er ook erg rustig, op de route kwam ik maar één wandelaar tegen! De route over de Mechelse Heide (ten noorden van de gele route) moet ook erg mooi zijn, dus die staat ook nog op mijn verlanglijstje.