Na ‘Op zoek naar reptielen‘ en ‘Op zoek naar Neanderthalers‘ dit keer in de serie ‘Op zoek naar..’ de beekprik. RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) organiseert diverse excursies en dit keer stond er een excursie op de planning om de stand van de beekprik in de Dommel in kaart te brengen. Er worden binnenkort namelijk werkzaamheden uitgevoerd in en rond de Dommel zodat vissen ook bepaalde watermolens kunnen passeren. Om het effect hiervan te kunnen meten is er een zogenaamde nul-meting nodig. Je bepaalt hiermee hoeveel exemplaren er van een soort leven, maar ook waar ze leven. Zodoende kun je na de werkzaamheden goed de invloed vergelijken en zien of de werkzaamheden effect hebben.

De beekprik is een indicatorsoort voor schoon water, maar geeft ook aan dat er genoeg plekken zijn om zich voort te planten. Waterschap Dommel is dan ook erg blij als er steeds meer beekprik gevonden wordt in de Dommel en zijrivieren en -beken.

Het was een prachtige dag, maar een waadpak was geen overbodige luxe om in de Dommel te kunnen staan. Daarnaast kregen we ook een groot schepnet om de beekprik te vangen.

Ter hoogte van Dommelen stapten we de Dommel in en het was nog even zoeken naar de juiste plekken om beekprik te vinden, maar vooral ook de beste methode om te scheppen. Je moet een plek hebben waar weinig stroming is, geen tot weinig bodembegroeiing en waar je vastgezogen in de modder komt te staan.

IMG_20160910_114402

Zodra je een dergelijke plek gevonden hebt, moet je met je rug naar de stroomrichting van het water gaan staan en met een soort stampende bewegingen de bodem losmaken. Tegelijk moet je het schepnet voor je voeten houden (in het verlengde van de stroomrichting) zodat als er vissen of andere dieren uit de modder komen ze meteen in het net stromen.

IMG_8403IMG_8409

Al vrij snel werden er soorten zoals bermpje en modderkruiper gevangen. Het duurde niet lang voor er ook beekprik (larve) gevangen werd.

IMG_20160910_105706

Op de eerste locatie was het al bekend dat er beekprik zat, het was dus ook meer ‘proefscheppen’.

Na ongeveer anderhalf uur scheppen zijn we naar een locatie 1,5 kilometer stroomopwaarts gereden. Hier was nog geen beekprik gevangen en het zou een primeur zijn als we er daar zouden vangen. Jammer genoeg werden er volop Amerikaanse rivierkreeften gevangen, maar geen enkele beekprik.

IMG_20160910_125319

Nogmaals 1,5 kilometer verder stroomopwaarts ter hoogte van de Venbergsemolen hebben we ook geen enkele beekprik gevangen. Het was dus letterlijk een nul-meting op de laatste 2 plekken.

IMG_8426IMG_8419

Het is erg leuk om zo de hele dag in de Dommel te staan zonder nat te worden. Daarnaast heb ik weinig kennis van vissen, dus elk visje in mijn net was een onbekende soort. Gelukkig staan er nog genoeg excursies op de planning bij RAVON hier in de buurt om mijn kennis te vergroten!