In de nacht van 16 op 17 september was een heuse superoogstbloedmaan te zien. Maar de maan is toch gewoon de maan?!

IMG_8472

Als eerste was de oogstmaan te zien; de maan krijgt deze naam als het volle maan is en het tijdstip zo dicht mogelijk bij het begin van de astronomische herfst ligt. De astronomische herfst begint wanneer het overdag net zo lang licht is als ’s nachts donker.

kalender

Daarnaast was de supermaan te zien; wanneer de maan zo dicht mogelijk (afstand 364.754 km) bij de aarde staat krijgt de maan de naam supermaan. De maan draait namelijk in een soort van ellips om de aarde heen.

Aarde-maan

Tenslotte was de bloedmaan te zien; doordat de aarde precies tussen de zon en de maan staat krijgt de maan een rode gloed.

Zon-aarde-maan

Jammer genoeg was de maan rond 21:00 uur hier niet zichtbaar, precies op het punt dat de rode gloed het beste waar te nemen zou zijn. Maar twee uur later was de maan wel te zien!

Dat de fenomenen oogst-, bloed-, en supermaan tegelijk vallen is erg zeldzaam! De laatste keer was in 1982 en de volgende keer is over 8 jaar in 2024!

Categorieën: AstronomieNatuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De captcha is niet meer geldig, herlaad de captcha!

Gerelateerde artikelen

Natuur

Moerputten

Een van de bewoners van dit gebied heeft een rol in de film ‘Holland, natuur in de delta’ gespeeld, namelijk het pimpernelblauwtje. Het pimpernelblauwtje vliegt pas van eind juni tot en met augustus, maar gelukkig Lees verder…

Buitenland

Teverener Heide

Net over de grens bij Brunssum ligt in Duitsland de Teverener Heide. Dit gebied grenst aan de Brunsummerheide, maar is een stuk vlakker en waarschijnlijk kom je hier ook een stuk minder wandelaars tegen! De Lees verder…

Natuur

Dommel en Malpiebossen

Na een ietwat tegenvallende wandeling langs de Dommel en Essche Stroom toch maar een nieuwe poging ondernomen. Dit maal langs de Dommel ten zuiden van Borkel en een ronde door de bossen ten noorden van Lees verder…