Voor het monitoren van de hermelijn en wezel wordt gebruik gemaakt van een mostela. Maar wat is een mostela nu eigenlijk?

Simpelweg komt het er op neer dat je een kist hebt, waardoor een buis loopt die in de kist opengemaakt is. Daarnaast bevat de kist een wildcamera om de dieren die door de buis lopen vast te kunnen leggen op foto of film. Een mostela wordt vaak aangeduid als cameraval, maar de dieren kunnen in en uit de kist lopen zonder daadwerkelijk gevangen te worden. Het is een zeer diervriendelijke manier van monitoren. Daarnaast heb je geen verstoring van de omgeving op foto en film, zoals regen, vallende bladeren, passerend groot wild en andere zaken.

mostela

Bij A kan een dier de mostela in- en uitlopen. Bij B kun je een meetlat plaatsen en bij C staat de wildcamera zodat de dieren niet aan de camera kunnen knagen.

mostela_bovenmostela

Wanneer je de mostela van boven bekijkt zie je duidelijk dat de buis (A) iets uitsteekt aan beide zijden, maar ook dat je een dekseltje (B) makkelijk in het zicht van de camera (C) kan leggen. Hierop kun je bijvoorbeeld voedsel neerleggen om de dieren te lokken.

De bouwtekening van de bedenker van de mostela kun je hier vinden.

Wanneer je de mostela gebouwd hebt, en de camera correct hebt ingesteld is het simpelweg een juiste plek zoeken voor de mostela en als je geluk hebt krijg je hele mooie beelden te zien!

wezel

Het is ook leuk om in je tuin te gebruiken, waarbij je kan zien welke muizen er zoal in je tuin leven. Misschien komt er zelfs een egel kijken!

Let wel op bij de aanschaf van een wildcamera op de minimale focusafstand. De minimale scherpstelafstand is vaak meer dan 1 meter. In de bouwtekening van Jeroen Mos wordt daarom een voorzetlensje gebruikt met een sterkte van +2,5.  Zo voorkom je dat je een mostela van meer dan 1 meter lang moet maken! Veel succes met het bouwen van de mostela, maar vooral ook met het bekijken van de opnames!

Tenslotte; een pagina met veel praktische tips kun je vinden op de website van Natuurpunt.be.