Op de grens van Nederland en België ligt GrensPark De Zoom-Kalmthoutse Heide. Een gebied met heide, vennen, dennenbos en zandverstuivingen. De heide kom je voornamelijk tegen op de Kalmthoutse Heide en nu de heide nog net in bloei staat heb ik een wandeling gemaakt van 10 kilometer. De route is een combinatie van de rode, groene, paarse en blauwe route en enkele zwarte routes. De zwarte routes zijn paden die opengesteld zijn, maar geen deel uitmaken van een echte route. Je kunt deze paden gebruiken om bestaande routes met elkaar te verbinden.


Download GPX track

De route start op de parkeerplaats aan de Verbindingsstraat in Kalmthout (te bereiken via de Frans Raatsstraat) en na enkele meters heb je meteen een erg mooi uitzicht over het Pluisven.

IMG_8483IMG_8490

In de berm bij het Pluisven lag een dode bruine rat. De bruine rat was laatst nog in het nieuws in verband met de ziekte van Weil.

Na het ven loop je over een pad, dat gesloten is tussen 15 maart en 30 juni! Kijk goed waar je loopt, want je komt hier vleesetende planten tegen. Hier groeit namelijk zonnedauw, een klein plantje dat insecten vangt middels een kleverige stof aan de bladeren.

IMG_8495IMG_8498

Je passeert nu de Drielingvennen en de kans is groot dat hier ganzen over komen vliegen.

IMG_8504IMG_8506

Even lijkt het erop dat het pad afgesloten is met behulp van een hek, maar gelukkig zie je al vrij snel een overstapje. Dergelijke overstapjes kom je nog vaker tegen tijdens deze wandeling. Wanneer je links afslaat heb je een weids uitzicht over het gebied.

Het lijkt hier een beetje op het ‘verdronken land’ als je het natte gebied er zo bij ziet liggen.

IMG_8517IMG_8518

De witte puntjes/bolletjes aan het gras zijn de eitjes van de heideringelrups (zeldzame nachtvlinder).

Je volgt nu een gedeelte van de groene en blauwe route. Het is hier niet groen, maar nog erg paars van de bloeiende struikheide. Zelfs de dopheide bloeit hier nog op diverse plekken!

IMG_8541IMG_8544

Daarnaast wordt het zand ook steeds muller, je komt namelijk in de buurt van de zandverstuivingen (Kambuusduinen). Er waren tijdens de wandeling vrij weinig vlinders te zien, maar een kleine vuurvlinder liet zich van heel dichtbij bekijken.

IMG_8552IMG_8570

Ter hoogte van het Langven (geheel opgedroogd momenteel) staan nu nog bloeiende klokjesgentianen!

IMG_8572IMG_8599

Bij de Vossenbergen komt het paars van de bloeiende struikheide extra mooi tot zijn recht. Door de bruingekleurde grassen, is het contract des te groter. Je loopt vervolgens weer over een pad (gesloten tussen 15 maart en 30 juni) ook hier kom je weer bloeiende klokjesgentianen tegen!

Ter hoogte van de Korte Heuvelstraat sla je linksaf en loop je op de grens van natuur- en cultuurlandschap. Je ziet hier duidelijk hoe strak de overgang kan zijn tussen de ‘natuurlijke’ heide en de aangelegde graslanden. Wederom loop je over een pad (gesloten tussen 15 maart en 30 juni) om uiteindelijk via een zandpad door een stukje bos terug naar de parkeerplaats te lopen.

Een schitterend gebied, veel variatie tussen droge en natte heide, maar ook bos, open gebied met heide, zandverstuivingen en fraaie uitzichten! Het gebied is groot genoeg om nog vaker te bezoeken en andere wandelroutes te proberen!