Na de heidewandelingen in Nationaal Park Hoge Kempen en Kalmthoutse Heide, dit maal een wandeling dichter bij huis.

Wanneer je een mooie wandeling wil maken langs de Reusel, een beek die ontspringt in het dorp Reusel, moet je naar Landgoed De Utrecht. Op dit landgoed kun je namelijk ruim 2 kilometer parallel aan de Reusel lopen over slingerende paden die de beek volgen.


Download GPX track

De wandeling kun je starten bij herberg In den Bockenreyder of ter hoogte van de Dunsedijk, tussen de Prins Hendriklaan en Neterselsedijk. Je loopt over een brede zandweg en slaat vervolgens linksaf de bossen in en meteen vallen de beukenbomen op. De bodem is kenmerkend voor een beukenbos want je ziet alleen maar bladeren en beukennootjes liggen. Andere planten en struiken krijgen er geen enkele kans om onder de beukenbomen te groeien.

IMG_8619IMG_8622

In de verte zie je een bruggetje liggen over de Reusel. Je steekt de Reusel over en slaat meteen linksaf. Je blijft nu 2 kilometer lang de Reusel volgen over slingerende paden.

IMG_8626IMG_8633

Dat de Japanse Duizendknoop het hier goed doet, is erg duidelijk te zien. Op sommige plekken is de Reusel niet meer te zien door de grote hoeveelheden Japanse Duizendknoop. Een exoot die maar moeilijk te bestrijden is.

IMG_8628IMG_8665

Uiteindelijk verlaat je de Reusel en je loopt aan de rand van een veld richting de Flaes. Een mooie plek om de ‘Hollandse luchten’ te zien!

IMG_8640IMG_8642

Je loopt nu verder door de bossen van Landgoed De Utrecht en komt soms kleine heidestruikjes tegen. Maar naast de heide kom je ook tientallen heidelibellen tegen. De heidelibellen proberen te profiteren van de zon om op te warmen. Zo laat in het seizoen wordt het steeds lastiger voor libellen om op te warmen om daarna voedsel te kunnen vinden. Je ziet ze dan ook voornamelijk op de paden zitten, om warmte van de grond en zon op te kunnen nemen. Ook vlinders zoals de atalanta en bont zandoogje zie je dit gedrag vertonen.

IMG_8645IMG_8646

Na 2 kilometer door de bossen gelopen te hebben kom je uit bij de Flaes, een groot ven. Je kan hier zelfs een 22 meter hoge uitkijktoren beklimmen voor een uitzicht over het gebied.

IMG_8653IMG_8659

Je loopt nu weer verder door de bossen richting de Reusel. Bij een bruggetje steek je de Reusel over en loopt verder door de bossen. De bossen zijn nu heuvelachtig, waarbij je soms flink moet klimmen en dalen.

IMG_8667IMG_8673

Uiteindelijk verlaat je het bos en loop je via de zandweg weer richting de Dunsedijk.

Ondanks de 8 kilometer is het erg een gevarieerde route. Jammer genoeg is het seizoen van de bos- en weidebeekjuffer al eind augustus afgelopen. Want dat zou een wandeling langs de Reusel extra mooi maken als je deze juffers daar ziet vliegen.

Kortom, een aanrader om in de maanden mei tot en met augustus te lopen als de weide- en bosbeekjuffer te zien zijn!

Categorieën: NatuurWandelen