In het zuidoosten van Noord-Brabant is er geen gebrek aan bossen. Maar in het noordoosten van Noord-Brabant is het iets moeilijker om bossen of beter gezegd, natuurgebieden te vinden. Je komt er duidelijk meer landbouwgronden tegen, ook niet zo vreemd aangezien hier vroeger de Peel lag en de gronden omgezet zijn in landbouwgrond.

Het is goed om te zien dat de natuurorganisaties druk bezig zijn om de heide beetje bij beetje terug te winnen. Zo ook op de Molenheide waar tot 16 jaar geleden een kippenfarm lag. Nadat deze kippenfarm afgebroken is heeft Natuurmonumenten de grond gesaneerd en het resultaat is nu duidelijk te zien! De heide is weer terug!


Download GPX track

Vanaf een kleine parkeerplaats aan de Van Ophovenlaan in Wilbertoord kun je een wandeling maken over de Molenheide. Natuurmonumenten heeft twee wandelroutes uitgezet, een blauwe route (4,8 km) en een rode route (3 km). Op internet kwam ik nog een andere route tegen van ongeveer 9 kilometer. Na de route iets aangepast te hebben kom ik uit op een totale afstand van 9,5 kilometer lang.

Vanaf de parkeerplaats loop je om het ‘nieuwe’ natuurgebied heen. Hier valt meteen op dat het kurkdroog is in de natuur. Zouden de bladeren vallen omdat het herfst is of vanwege de droogte?!

IMG_9510IMG_9514

Je hebt op enkele plekken al een mooi uitzicht op het open gebied. De kans is erg groot dat je hier hoog in de lucht buizerds ziet vliegen op zoek naar voedsel.

Via kronkelpaden loop je door de bossen, geen saaie bossen met enkel bomen, maar ook een actief bodemleven, zoals mierenhopen van de rode bosmier.

IMG_9520IMG_9523

Ook al is het oktober, je komt op zonnige dagen nog relatief veel libellen tegen. Doordat ze minder snel opwarmen en dus minder actief zijn kun je ze des te makkelijker van dichtbij fotograferen.

IMG_9544IMG_9551

Naast libellen kom je ook allerlei vogels tegen, zoals de buizerd. Maar ook groepen staartmezen die luid door de bossen trekken op zoek naar voedsel. Een vogelsoort die makkelijk te herkennen is aan de ‘staart’.

Ondanks het feit dat het geen productiebos is, wordt er toch nog met enige regelmaat gekapt. Voordat de bomen gekapt worden, kijkt men eerst welke bomen er gekapt moeten worden (blessen). Door middel van kleuren is het voor de aannemer duidelijk welke bomen gekapt worden en welke bomen moeten blijven staan.

IMG_9569IMG_9571

Ten westen van de Peter Ebbenweg kom je nog een vrij nat stuk tegen. Het lijkt hier ook weer een beetje op de Peel. Voor je weer op de Peter Ebbenweg komt, kom je tientallen dennenvoetzwammen tegen.  Een soort paddenstoel die voorkomt op de wortels of de voet van naaldbomen.

IMG_9585IMG_9594

Je loopt vervolgens over de Peter Ebbenweg richting een groot ven, je hebt hier een fraai uitzicht over het water en de bomen die al een beetje beginnen te verkleuren.

IMG_9602IMG_9604

Je komt onderweg nog enkele kleine heidevelden tegen. Zo krijg je een goed beeld van hoe het er vroeger uit gezien moet hebben.

Nadat je een klaphek bent gepasseerd loop je over het terrein waar tot 16 jaar geleden een kippenfarm stond. In de verte zie je een hoge heuvel liggen met een bankje.

IMG_9608_stitch

Na dit fraaie uitzicht, loop je weer door de bossen over smalle paden naar de parkeerplaats toe.

De Molenheide laat zien dat een boswandeling geen saaie ‘doorstap’ wandeling hoeft te zijn. Juist doordat er ook een actief bodemleven is, valt er in de bomen, maar ook op de bodem van alles te zien. Door de droogte zijn er maar sporadisch paddenstoelen te vinden. Maar gelukkig zijn er tientallen dennenvoetzwammen te vinden bij de Peter Ebbenweg! Het fraaie uitzicht van de ‘nieuwe’ natuur maakt het een mooie wandeling.
Kortom, een positief verrassende wandeling als je denkt een redelijk monotone wandeling door het bos te gaan lopen!

Categorieën: NatuurWandelen